Vaccinul Pfizer neutralizează cele trei noi mutaţii ale coronavirusului, apărute în Marea Britanie şi Africa de Sud

Vaccinul Pfizer neutralizează cele trei noi mutaţii ale coronavirusului, apărute în Marea Britanie şi Africa de Sud

Vaccinul produs de companiile Pfizer și BionTech neutralizează cele trei variante ale SARS-Cov-2 apărute în Marea Britanie şi în Africa de Sud, deşi capacitatea sa de neutralizare a fost "lejer inferioară" împotriva unei alte variante sud-africane apărute recent, arată o analiză realizată de o echipă de cercetători de la Universitatea din Texas.

Analiza a fost realizată pe plasma recoltată de la 20 de persoane care au fost deja imunizate cu vaccinul produs de Pfizer și BioNTech. Variantele SARS-CoV-2 apărute în Marea Britanie şi Africa de Sud au aceeaşi mutaţie N501Y, însă la cealaltă tulpină sud-africană se întâlneşte mutaţia E484K, toate intervenite la proteina Spike (S) care "ar putea creşte afinitatea" acesteia faţă de receptorul ACE2 al celulei umane prin intermediul căruia pătrunde în organism, relatează EFE, citată de Agerpres .

O echipă de la Universitatea din Texas a proiectat combinaţii ale mutaţiilor găsite în aceste variante şi a analizat plasmele a 20 de participanţi la un studiu clinic cu vaccinul BNT162b2 de la Pfizer, după două sau patru săptămâni de la imunizare cu două doze administrate la interval de trei săptămâni.

În fiecare plasmă s-a verificat neutralizarea SARS-CoV-2 precum şi a tulpinilor mutant ale coronavirusului, potrivit revistei Nature Medicine, mai scrie sursa citată. Autorii au găsit "probe de neutralizare a virusurilor mutante" în ansamblul plasmelor, cu o "uşoară variaţie", deoarece neutralizarea împotriva mutaţiei E484K a fost "uşor inferioară", comparativ cu cea împotriva mutaţiei N501Y.

Studiul semnalează totodată că mutaţia N501Y pare să amplifice gazdele pe care virusul le poate infecta şi să includă de asemenea şoarecii.

Autorii avertizează că evoluţia continuă a SARS-CoV-2 " necesită o observare constantă a eficacităţii vaccinului împotriva tulpinilor emergente".

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Misterioasa avere de milioane de dolari, moștenită de Anamaria de la Ionela Prodan. Sora a renunțat la bani

2 VIDEO Imagini rare de pe linia frontului din Ucraina

3 Foarte interesante amănunte!

4 VIDEO „Batalioanele Bachus”, noua armată a lui Putin...

5 Bloggerii ruși descriu un scenariu pentru săptămâna viitoare, care implică atacuri nucleare asupra Ucrainei