Vâlcea: Administratorul depozitului de deșeuri de la Măldărești, sub control judiciar pentru infracțiuni la legea apelor și mediului

Vâlcea: Administratorul depozitului de deșeuri de la Măldărești, sub control judiciar pentru infracțiuni la legea apelor și mediului

Administratorul depozitului de deșeuri din localitatea vâlceană Măldărești, Florian Nicolaescu, a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea, el fiind inculpat pentru infracțiuni prevăzute de legea apelor, protecției mediului și de legea pentru prevenirea și sancționarea unor fapte privind degradarea mediului, informează un comunicat remis vineri AGERPRES.

Potrivit sursei citate, procurorii vâlceni au dispus pe 21 septembrie punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar față de Florian Nicolaescu, acesta fiind acuzat de săvârșirea infracțiunilor de "colectare, transport, valorificare sau eliminarea de deșeuri, inclusiv supravegherea acestor operațiuni și întreținerea ulterioară a spațiilor de eliminare, cu încălcarea dispozițiilor legale în domeniu, care pot provoca decesul ori vătămarea gravă a unei persoane sau un prejudiciu semnificativ adus mediului, (...) de evacuare, aruncare sau injectarea în apele de suprafață și subterane, deșeuri, reziduuri sau produse de orice fel, care conțin substanțe, bacterii ori microbi în cantitate sau concentrație care poate schimba caracteristicile apei, punând în pericol viața, sănătatea și integritatea corporală a persoanelor, viața animalelor, mediul, producția agricolă ori industrială sau fondul piscicol (...) și de poluare prin evacuarea, în atmosferă sau pe sol, a unor deșeuri ori substanțe periculoase, fiind de natură să pună în pericol viața ori sănătatea umană, animală sau vegetală".

Procurorii arată că există "date și probe" potrivit cărora, în perioada 2010-2017, inculpatul Nicolăescu Florian, în calitate de administrator al unei societăți comerciale nu a respectat condițiile și obligațiile impuse de autorizațiile de mediu emise de Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Vâlcea în anii 2008 și 2013, "existând riscul producerii decesului ori vătămării grave a cetățenilor comunei Măldărești sau unui prejudiciu semnificativ adus mediului".

Nicolaescu ar fi depozitat și eliminat deșeuri nepericuloase în spații neautorizate și ar fi depozitat deșeuri periculoase fără respectarea condițiilor prevăzute în autorizația de mediu.

Nicolaescu, în calitate de administrator al firmei care a operat la Măldărești, "a colectat, a dispus transportul și a permis eliminarea deșeurilor, în alte locuri sau spații neautorizate, inclusiv a supravegheat aceste operațiuni și a întreținut ulterior spațiile de eliminare, toate cu încălcarea dispozițiilor legale în domeniu, prin depășirea suprafeței destinată tratării și eliminării deșeurilor nepericuloase clasa b și prin depozitarea de deșeuri interzise, periculoase, nerespectând condițiile și obligațiile impuse în autorizațiile de mediu emise de Agenția de Mediu Vâlcea, în anul 2008, respectiv 2013".

De asemenea, este acuzat că ar fi evacuat și aruncat în apele de suprafață deșeuri și reziduuri în afara perimetrului autorizat, până în albia pârâului Valea Cornetului, curs de apă ce traversează cătunul Ciupa, iar deșeurile conținând substanțe, bacterii ori microbi s-au infiltrat în pânza freatică, schimbând caracteristicile apei.

O altă acuzație adusă lui Nicolaescu este că a "poluat prin evacuarea, în atmosferă și pe sol, a unor deșeuri ori substanțe periculoase, ce erau depozitate direct pe sol, fără să existe o platformă irigată conformă, și coșuri de captare și evacuare a gazelor ce rezultau din fermentarea deșeurilor, punându-se în pericol viața, sănătatea și integritatea corporală a persoanelor, viața animalelor, mediul.

Pe durata controlului judiciar, Florian Nicolaescu are interdicție de a părăsi țara și a exercita profesia ori de a desfășura activitatea în exercitarea căreia a săvârșit faptele. El trebuie să se prezinte la organele de urmărire penală ori de câte ori este chemat și să se prezinte la poliție conform programului de surpaveghere. Totodată, el nu trebuie să comunice, direct sau indirect, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar.

La sediile și punctele de lucru ale societății controlate de Florian Nicolaescu au avut loc, joi, percheziții, într-un dosar instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”