Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Vâlcea: Autoritățile județene au aprobat declararea stării de alertă în cazul incendiului de la depozitul de deșeuri din Măldărești

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Vâlcea a aprobat, luni, declararea stării de alertă în cazul incendiului de la depozitul de deșeuri din localitatea vâlceană Măldărești, unde pompierii acționează de mai mult de o săptămână pentru stingerea focului izbucnit în condiții încă neelucidate.

Potrivit unui comunicat al Instituției Prefectului Vâlcea, pe lângă aprobarea stării de alertă declarată la nivelul Comitetului Local pentru Situații de Urgență
Măldărești, CJSU a mai decis continuarea activităților de stingere a incendiului și inițierea procedurilor pentru schimbarea metodei de intervenție, prin acoperire cu pământ a zonei incendiate.

"În funcție de recomandările efectuate de către specialistul autorizat, ISU Vâlcea va estima cantitatea de material (pământ steril) necesar acoperirii zonei incendiate și alte utilaje/lucrări specifice", se precizează în comunicat.

Hotărârea adoptată de CJSU Vâlcea mai prevede "inițierea de către autoritatea locală a unor demersuri juridice în vederea obligării administratorului depozitului de deșeuri Măldărești pentru îndeplinirea obligațiilor legale ce-i revin la închiderea depozitului", precum și "inițierea de către Instituția Prefectului a unui proiect de hotărâre de Guvern pentru alocarea sumelor necesare pentru stingerea incendiului de pe amplasamentul depozitului de deșeuri Măldărești, administrat de către SC Sacomet SA Horezu, din fondul de intervenție la dispoziția Guvernului pe anul 2017".

De asemenea, instituțiile cu atribuții în domeniu sănătății populației și protecției mediului vor preleva probe din zonă și vor prezenta rezultatele analizelor CJSU Vâlcea, iar zona afectată va fi monitorizată de Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Măldărești.

Ședința CJSU Vâlcea a fost convocată de prefectul Florian Marin, singurul punct de pe ordinea de zi fiind prezentarea situației actuale a depozitului de deșeuri din localitatea Măldărești, administrat de SC Sacomet SA și influența acestuia asupra factorilor de mediu și a zonelor locuite din vecinătate.

Situația de la depozitul de deșeuri Măldărești a fost discutată și pe 25 august, la o ședință de lucru convocată în regim de urgență de către prefectul Florian Marin. Acesta a dispus ca o comisie formată din reprezentanți ai instituțiilor abilitate să efectueze constatări în teren și să dispună măsuri legale, iar polițiștii și jandarmii să supravegheze zona.

Groapa de gunoi de la Măldărești a fost închisă la mijlocul lunii iulie, din cauza unor neconformități. Instituțiile de protecția mediului au aplicat în ultimii ani mai multe amenzi administratorului depozitului de deșeuri.

În urmă cu opt zile, un incendiu a izbucnit la groapa de gunoi din Măldărești, pompierii acționând permanent pentru stingerea lui, dar acțiunile pompierilor sunt dificile deoarece incendiul se manifestă mocnit, la straturile din adâncime, fiind întreținut de gazele degajate din degradarea deșeurilor menajere.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ZVON / Dragnea și Vâlcov participau doar la discuții unde comisionul sărea de 10 milioane de euro! Ce rol avea ț…

2 Rechizitoriu DNA / Schema ingenioasă prin care „nașul” Mircea Sandu ar fi luat o șpagă de 200.000 de euro de la …

3 BREAKING A apărut a patra femeie, o tânără care susține că a fost violată de Gheorghe Dincă / DIICOT spune că nu…

4 Semnele de întrebare în comportamentul INML în cazul testului ADN asupra rămășițelor găsite în pădurea de lâng…

5 Incident aviatic evitat la Madrid / Un avion de vânătoare F-18 s-a apropiat foarte mult de un avion Tarom

recomandări

Te ia DNA: Sorin Oprescu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Veverița asta a fost salvată după un uragan