Vâlcea: Conducerea CET Govora solicită intrarea în insolvență a companiei

CET Govora, cel de al doilea mare agent economic al județului Vâlcea, societate subordonată Consiliului Județean Vâlcea, a depus o cerere de intrare insolvență, conform unui comunicat remis AGERPRES de către conducerea companiei vâlcene.

În comunicat se menționează că, după intrarea în insolvență a Oltchim, în 30 ianuarie 2013, CET Govora a pierdut 137 milioane de lei, respectiv datoria curentă a acestei companii către CET.

"Situația financiară și economică s-a înrăutățit și în următorii ani, astfel încât, la mijlocul lunii octombrie 2015, la preluarea mandatului de către actualul Consiliu de Supraveghere și de către actualul Directorat, s-a constatat atât creșterea datoriilor istorice, cât și o acumulare de pierderi pe activitatea curentă. Astfel, noua conducere s-a confruntat încă din start cu lipsa stocului de rezervă propriu de cărbune al termocentralei, cu blocarea totală a transportului de cărbune, cu oprirea livrărilor de piese de schimb, materiale și servicii de la peste 200 de furnizori și cu o atitudine extrem de rezervată a băncii creditoare", se arată în comunicat.

Conform acestuia, managementul de criză aplicat de Directorat, cu aprobarea Consiliului de Supraveghere și a conducerii Consiliului Județean Vâlcea, a condus la "normalizarea activităților curente, respectiv s-a asigurat ritmic întreaga cantitate de cărbune necesară pentru depășirea iernii, s-au plătit sumele restante și cele curente la furnizorul vital de gaze naturale, s-au contractat serviciile de transport cărbune și cele de susținere a activității excavatoarelor din cele trei cariere de la Berbești și Alunu.

"În ciuda tuturor acestor realizări", mai spune conducerea CET Govora, "blocajul financiar a revenit, în forță în aprilie, când CFR-Marfă a pus în execuție contra CET Govora, o creanță de peste 20 de milioane de lei".

"În plus, banca creditoare a refuzat aprobarea prelungirii liniei de credit din 29 aprilie. Iar toate creanțele istorice de încasat de către CET Govora de la Oltchim, Ciech Soda România și Compania Transelectrica, cu o valoare totală de peste 100 milioane lei, n-au putut fi recuperate în întreaga perioadă noiembrie 2015-martie 2016, decât în foarte mică măsură, deoarece creditorii mai sus menționați, sub diverse motive, au refuzat rambursările", precizează sursa citată.

Având în vedere prevederile legii legate de creșterea creanțelor peste valoarea capitalului social, Directoratul CET Govora a transmis către Consiliul de Supraveghere un raport din care rezultă faptul că societatea are indicatori financiari care recomandă insolvența.

"După trei săptămâni de analize și discuții pe marginea respectivului raport, s-a hotărât transmiterea cererii de insolvență a CET Govora către Tribunalul Vâlcea. Instanța va lua în dezbatere acest dosar în data de 9 mai 2016", mai precizează sursa citată.

CET Govora, societate subordonată CJ Vâlcea, cu un număr de 1.600 de angajați, produce pe bază de combustibil fosil (cărbune) curent electric în sistemul național, abur industrial pentru societățile din Parcul Industrial Râureni și agent termic și apă caldă menajeră în sistem centralizat pentru populația din Râmnicu Vâlcea.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Analiză Bloomberg / Când şi cum se va termina pandemia?

2 Adevărul iese la iveală! / Profesor Neurobiologie Stanford: COVID-19 nu este COVID și nu este nou. Este SARS2

3 Academicianul Victor Voicu, general în retragere: Cum poți deosebi o epidemie de o armă biologică și de ce mil…

4 TASS / Temperatura la care noul coronavirus poate muri în doar câteva minute. Când este cel mai activ

5 Analiză New York Times / De ce rata deceselor cauzate de COVID-29, în Germania, este mai scăzută față de alte s…

recomandări

Te ia DNA: Gabriel Oprea

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Burgeri în cele mai ciudate ipostaze