Vâlcea: Dosar penal privind condițiile producerii incendiului de la depozitul de deșeuri Măldărești

Vâlcea: Dosar penal privind condițiile producerii incendiului de la depozitul de deșeuri Măldărești

Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea a deschis marți dosar de cercetare penală referitor la condițiile producerii incendiului de la depozitul de deșeuri Măldărești, în cauză efectuându-se cercetări pentru pentru distrugere și alte infracțiuni privind protecția mediului, informează un comunicat al Parchetului remis marți AGERPRES.

"La Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea s-a constituit astăzi, 29 august 2017, o cauză penală în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere și alte infracțiuni privind protecția mediului și Legea apelor, referitor la condițiile în care s-a produs incendiul de la depozitul de deșeuri Măldărești. Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt și stabilirii răspunderii judiciare, această fază a cercetărilor constituind o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală iar pe măsura derulării acestora vom informa opinia publică", precizează sursa citată.

Un incendiu a izbucnit pe 20 august la depozitul de deșeuri din Măldărești și deocamdată nu a fost stins, deși echipaje de pompieri acționează permanent de nouă zile.

Vicepremierul Grațiela Gavrilescu, ministrul mediului, s-a deplasat marți la Măldărești pentru a verifica personal modul în care autoritățile județene gestionează situația de urgență apărută ca urmare a incendiului susținut de la depozitul neconform de deșeuri, a informat un comunicat al Ministerului Mediului .

Ministrul mediului a susținut că măsurătorile efectuate nu au înregistrat depășiri ale radioactivității în zona depozitului de gunoi din localitatea vâlceană Măldărești. Gavrilescu a adăugat că nici la ceilalți indicatori de mediu nu se înregistrează depășiri care să pună în pericol sănătatea populației din zonă, în prezent nefiind luată în calcul varianta evacuării.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Vâlcea a aprobat, în urmă cu o zi, declararea stării de alertă în cazul incendiului de la depozitul de deșeuri din localitatea vâlceană Măldărești, unde pompierii acționează pentru stingerea focului izbucnit în condiții încă neelucidate.

Potrivit unui comunicat al Instituției Prefectului Vâlcea, pe lângă aprobarea stării de alertă declarată la nivelul Comitetului Local pentru Situații de Urgență Măldărești, CJSU a mai decis continuarea activităților de stingere a incendiului și inițierea procedurilor pentru schimbarea metodei de intervenție, prin acoperirea cu pământ a zonei incendiate.

"În funcție de recomandările efectuate de către specialistul autorizat, ISU Vâlcea va estima cantitatea de material (pământ steril) necesar acoperirii zonei incendiate și alte utilaje/lucrări specifice", se precizează în comunicat.

Hotărârea adoptată de CJSU Vâlcea mai prevede "inițierea de către autoritatea locală a unor demersuri juridice în vederea obligării administratorului depozitului de deșeuri Măldărești pentru îndeplinirea obligațiilor legale ce-i revin la închiderea depozitului", precum și "inițierea de către Instituția Prefectului a unui proiect de hotărâre de guvern pentru alocarea sumelor necesare pentru stingerea incendiului de pe amplasamentul depozitului de deșeuri Măldărești, administrat de către SC Sacomet SA Horezu, din fondul de intervenție la dispoziția Guvernului pe anul 2017".

De asemenea, instituțiile cu atribuții în domeniul sănătății populației și protecției mediului vor preleva probe din zonă și vor prezenta rezultatele analizelor CJSU Vâlcea iar zona afectată va fi monitorizată de Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Măldărești.

Ședința CJSU Vâlcea a fost convocată de prefectul Florian Marin, singurul punct de pe ordinea de zi fiind prezentarea situației actuale a depozitului de deșeuri din localitatea Măldărești, administrat de SC Sacomet SA, și influența acesteia asupra factorilor de mediu și a zonelor locuite din vecinătate.

Situația de la depozitul de deșeuri Măldărești a fost discutată și pe 25 august, la o ședință de lucru convocată în regim de urgență de prefectul Florian Marin. Acesta a dispus ca o comisie formată din reprezentanți ai instituțiilor abilitate să efectueze constatări în teren și să dispună măsuri legale iar polițiștii și jandarmii să supravegheze zona.

Groapa de gunoi de la Măldărești a fost închisă la mijlocul lunii iulie, din cauza unor neconformități. Instituțiile de protecția mediului au aplicat în ultimii ani mai multe amenzi administratorului depozitului de deșeuri.

În urmă cu nouă zile, un incendiu a izbucnit la groapa de gunoi din Măldărești, pompierii acționând permanent pentru stingerea lui, dar acțiunile acestora sunt dificile, deoarece incendiul se manifestă mocnit, la straturile din adâncime, fiind întreținut de gazele degajate din degradarea deșeurilor menajere.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina