Vâlcov, salvat de CCR? Procesul s-a amânat! Dosarul s-ar putea rejudeca! Faptele s-ar putea prescrie!

Vâlcov, salvat de CCR? Procesul s-a amânat! Dosarul s-ar putea rejudeca! Faptele s-ar putea prescrie!

Vâlcov, salvat de CCR? Procesul s-a amânat! Dosarul s-ar putea rejudeca! Faptele s-ar putea prescrie! Un complet de cinci judecători de la Curtea Supremă a amânat marți procesul de corupție al lui Darius Vâlcov din cauză că CCR nu a motivat decizia legată de nelegalitatea compunerii completurilor specializate de trei judecători. Vâlcov fusese condamnat în primă instanță la 8 ani de închisoare de un astfel de complet.

Decizia de amânare a fost luată cu majoritate, doi dintre cei cinci membri ai completului făcând opinie separată și cerând continuarea procesului.

Astfel, judecătorii aşteaptă publicarea de către CCR a motivării deciziei luate în iulie 2019, prin care s-a stabilit că la Instanţa supremă completurile de 3 judecători trebuiau specializate în cazuri de corupţie. În consecinţă, toate procesele în care au fost date soluţii înainte de luna ianuarie 2019 trebuie rejudecate.

Jurnalistul Ionel Stoica anunță pe Facebook că faptele s-ar putea prescrie în urma deciziei CCR!

„Pentru că CCR nu a motivat decizia în cazul completurilor nespecializate în cauze de corupție, procesul lui Vâlcov (8 ani.exe) o să se amâne astăzi. S-a întâmplat și săptămâna trecuta la fel, în cazurile lui Ponta, Ghiță, Șova și Hrebenciuc. După publicarea motivării, procesul ui Vâlcov se va rejudeca, urmează alti 2-3 ani pentru readministrarea probatoriului în faza de fond; cel mai probabil o să scape prin prescrierea faptelor, a scris Ionel Stoica.

Context 

Darius Vâlcov, fost primar al municipiului Slatina şi ministru al Finanţelor, a fost condamnat, în 8 februarie 2018, de un complet de trei judecători la opt ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, în legătură cu mai multe licitaţii de lucrări pentru apă şi canalizare.

În acelaşi dosar, Minel Prina, fost primar al municipiului Slatina, a fost condamnat la patru ani şi şase luni de închisoare cu executare, iar Lucian Petruţ Şuşală, fost şofer al lui Darius Vâlcov, a primit doi ani cu suspendare, cu un termen de supraveghere de cinci ani.

Potrivit DNA, în cursul anului 2009, omul de afaceri Theodor Berna, administratorul companiei Tehnologica Radion, l-a contactat pe Darius Vâlcov, la acea dată primar al municipiului Slatina, căruia i-a propus ca, în schimbul oferirii sprijinului în influenţarea factorilor de decizie din cadrul autorităţii contractante – SC Compania de Apă Olt SA, în vederea câştigării unor licitaţii de lucrări pentru obiective situate în Slatina, Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate, conform contractelor de execuţie a respectivelor lucrări.

Propunerea a fost făcută în contextul în care, în noiembrie 2008, fusese aprobat la nivel guvernamental proiectul „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Olt”, al cărui beneficiar final este Compania de Apă Olt, operator regional, finanţarea fiind asigurată, majoritar, din fonduri europene nerambursabile.

În cadrul acestui proiect au fost încheiate trei contracte – „Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în oraşele Scorniceşti şi Potcoava”, „Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în municipiul Slatina” şi „Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în oraşele Drăgăneşti Olt şi Piatra Olt”.

Cu ocazia derulării procedurilor de licitaţie referitoare la atribuirea celor trei contracte, susţine DNA, membrii comisiei au procedat, la îndemnul lui Vâlcov, în mod abuziv, la eliminarea din caietul de sarcini a unor condiţii de eligibilitate în scopul favorizării firmei Tehnologica Radion.

În consecinţă, Tehnologica Radion a câştigat licitaţiile organizate în cadrul proiectului „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi apă uzată în judeţul Olt”, fiind semnate contracte cu Compania de Apă Olt pentru mai multe lucrări, în valoare de 78.201.552 lei.

Conform DNA, Theodor Berna şi Darius Vâlcov au stabilit de comun acord ca sumele de bani să-i fie remise acestuia din urmă, în numerar, în lei şi numai la sediul firmei.

Astfel, în baza acestei înţelegeri, în perioada ianuarie – martie 2011, Darius Vâlcov s-a prezentat periodic la sediul firmei Tehnologica Radion, unde a primit suma totală de 1.200.000 lei (în trei tranşe a câte 400.000 lei fiecare), remiterea fiind realizată ori de câte ori contractantul Compania de Apă Olt efectua plăţi în contul societăţii.

De asemenea, în perioada aprilie – decembrie 2011, Darius Vâlcov a primit de la Theodor Berna, prin intermediul lui Minel Prina, suma totală de 2.500.000 lei (în cinci tranşe a câte 500.000 lei fiecare).

În plus, în perioada 2012 – 2013, Darius Vâlcov a primit de la omul de afaceri, prin intermediul mai multor firme, suma de 3.080.000 lei.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante