Valorile PSD rămân neschimbate/O fostă patroană de magazine devenită manager de spital a angajat un mecanic auto, cunoscut drept „Nicu Garaj”, ca administrator

Valorile PSD rămân neschimbate/O fostă patroană de magazine devenită manager de spital a angajat un mecanic auto, cunoscut drept „Nicu Garaj”, ca administrator

La Spitalul de Psihiatrie Săpunari, din comuna Lehliu, Călărași, angajările au mai multă legătură cu politica decât cu medicina. Unitatea medicală este condusă de o juristă care a lucrat, până nu demult, ca administrator al magazinelor familiei. După ce a fost delegată manager de președintele Consiliului Județean Călărași, Laura Stamate a numit în funcția de administrator al spitalului un consilier local PSD din comuna Dor Mărunt, cunoscut pentru experiența în mecanică auto. Nici activitatea sindicală din spital n-a rămas nepolitizată. Liderul sindical al spitalului de Psihiatrie Săpunari, afiliat SANITAS, este chiar președintele filialei PSD Lehliu Sat.

Săptămâna trecută, Digi24 a prezentat situația Spitalului de Psihiatrie Săpunari, manageriat, din ordinul președintelui Consiliului Județean Călărași, de o membră PSD specializată în administrarea magazinelor proprii din Lehliu Gară și comuna Dor Mărunt. Este vorba despre Laura Stamate, absolventă a facultății de Drept din cadrul universității Spiru Haret.

Laura Stamate, managerul spitalului de psihiatrie Săpunari: Dacă dumneavoastră aveți această capacitate de a judeca ce este moral și imoral... sunteți liber să...

Reporter: Păi eu v-am întrebat unde ați mai profesat. Mi-ați spus că în cadrul societății dumneavoastră! Laura Stamate: Nu vă răspund la niciun fel de probleme, domnul președinte al Consiliului Județean a spus că va face o conferință în viitorul apropiat. Este păcat că aveți un brand, Digi24, de renume, și este păcat că procedați la o astfel de situație.

După difuzarea reportajului, la redacție au ajuns diverse informații scrise și audio care scot la iveală politizarea acută a unității sanitare de psihiatrie. Iată sesizarea telefonică a unui localnic din Lehliu Sat. La solicitarea sa, vocea sa a fost distorsionată.

Ciprian, localnic: Nu poți să vii din patroană de magazin și să fii managerul unei instituții sanitare. Numirile pe care le-a făcut doamna manager de când este interimar în funcție... Ca și administrator al spitalului a pus un domn care a fost mecanic toată viața lui.

Reporter: Cum se numește domnul?

Ciprian: Noi îl știm ca Nicu Garaj. Liderul SANITAS din spital este și președintele de organizație din Lehliu Sat. Din comună. PSD, pardon. Toate întâlnirile PSD care se fac, se fac pe următorul criteriu: Dacă nu vii, ești dat afară din SANITAS, îți pierzi toate beneficiile pe care le ai ca și membru SANITAS! Deci, doar așa se adresează tuturor angajaților din spital.

Nicu Garaj, cel despre care vorbește reclamantul Ciprian, este Nicolae Tudor: consilier local PSD în comuna Dor Mărunt, unde se află unul dintre magazinele universale administrate până anul trecut de managerul Laura Stamate. Acum, Nicolae Tudor, mecanic auto, este administratorul Spitalului de Psihiatrie Săpunari. Nu l-am găsit pentru un punct de vedere. Pe ce criterii a fost numit în funcție? Am vrut să aflăm de la managerul Laura Stamate.

Laura Stamate: Nu voi răspunde întrebărilor dumneavoastră pentru că nu am consimțământul Consiliului Județean. Se va face o conferință de presă pe treaba asta, vor decide dumnealor când. Sunt numită pe șase luni și voi respecta, întocmai, toate îndatoririle care mi se cuvin.

Reporter: Pe ce criterii ați numit administratorul acestui spital?

Laura Stamate: Nu vă răspund la niciun fel de întrebare! Sunteți foarte informați. Știu unde vreți să mă duceți, în ce zonă vreți să mă duceți. Nu vă voi răspunde la întrebările...

Reporter: Este un domn care a fost mecanic, acum este administrator?

Laura Stamate: Mergeți la Consiliul Județean și întrebați tot ceea ce doriți!

Despre politizarea sindicatului spitalului și obligațiile impuse membrilor, am vorbit chiar cu liderul Nicu Motică, asistent medical și președinte al organizației PSD Lehliu Sat.

Nicu Motică, lider sindical: Eu sunt membru PSD de ceva timp, am fost numit pentru că îmi place să fac politică, de ce să nu recunosc? Dar eu, calitatea mea, care o am, de președinte, nu pot să forțez pe nimeni pentru că este democrație, da?

Reporter: Sunteți liderul de sindicat, nu?

Nicu Motică: Da!

Reporter: Și lider de sindicat și șeful PSD Lehliu.

Nicu Motică: N-are nicio treabă legea. Țara asta ne dă dreptul să fim, să avem apartenență politică. Din punct de vedere al statutului sindicatelor, sindicatul este organizație non-guvernamentală. Pot să fac și politică. N-are nicio treabă una cu alta, nu le amestec!

De la apariția breslelor, încoace, pentru a-și proteja drepturile și membrii, sindicatele, și mai ales liderii lor, s-au contrat tocmai cu politicienii. Unica luptă socială declanșată de un sindicat este purtată cu clasa politică. Tocmai de aceea, în cartea de căpătâi a sindicatelor se precizează: „Organizațiile sindicale nu pot desfășura activități cu caracter politic”. Iar aspectul, prevăzut și în Legea dialogului social, este valabil și la Lehliu Sat, via Săpunari.



Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale