Valul de căldură scoate la iveală o trecătoare din Alpii elveţieni, ascunsă sub gheaţă de cel puţin 2.000 de ani

Valul de căldură scoate la iveală o trecătoare din Alpii elveţieni, ascunsă sub gheaţă de cel puţin 2.000 de ani

Fiind situată la o altitudine de 2.800 de metri pe domeniul schiabil Glacier 3000, în sectorul Diablerets (vest), această trecătoare este, în acest moment, parţial vizibilă.

Conform responsabililor domeniului Glacier 3000, această trecătoare va fi „în întregime” vizibilă „peste câteva săptămâni”.

În anul 2012, grosimea gheţii era de circa 15 metri în această zonă.

Vara acestui an s-a dovedit a fi dezastruoasă pentru gheţarii care s-au topit într-un ritm accelerat în acest an.

Conform glaciologului Mauro Fischer, cercetător la Universitatea din Berna, care vizitează în mod frecvent zona, pierderea din grosimea gheţarilor din regiunea în care se află trecătoarea va fi, în medie, de trei ori mai mare în acest an în comparaţie cu ultimele zece veri.

Într-un timp scurt aceste schimbări modifică funcţionarea domeniului schiabil fiindcă trecătoarea permitea conexiunea dintre gheţarii Scex Rouge şi Tsanfleuron, pe care coborau schiorii. În acest moment, cei doi gheţari sunt separaţi de o bucată de pământ.

„Planificăm reînnoirea facilităţilor din acest sector în următorii ani, iar o idee ar fi să schimbăm traseul actualului telescaun”, a afirmat directorul telescaunului, Bernhard Tschannen.

Topirea gheţarilor afectează practicarea sporturilor de iarnă şi drumeţiile, însă determină, totodată, apariţia de sub gheaţă a epavelor unor avioane sau a cadavrelor unor persoane dispărute.

În două săptămâni, două schelete umane au fost descoperite în cantonul Valais din vest, identificarea lor fiind în curs. Conform agenţiei elveţiene de presă ATS, poliţia din Valais are o listă cu circa 300 de persoane dispărute începând din anul 1925, dintre care majoritatea au dispărut înainte de utilizarea ADN.

Astfel, în luna iulie a anului 2017, pe gheţarul Tsanfleuron, au fost găsite trupurile a două persoane care formau un cuplu şi au dispărut în anul 1942. De asemenea, în luna iunie a anului 2012, pe gheţarul Aletsch au ieşit la suprafaţă osemintele a trei fraţi dispăruţi în anul 1926.

În urmă cu o săptămână, pe gheţarul Aletsch a fost găsită epava unui avion care s-a prăbuşit în Alpi în anul 1968. La bord se aflau trei persoane ale căror trupuri fuseseră recuperate la acea vreme, dar nu şi epava.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Moment hilar în Qatar, cu doi bărbați care scot rapid telefoanele pentru a o poza pe Miss Croația | FOTO VIDEO

2 Medicul Iulian Juncănaru, fost concurent la Chefi la cuțite, a murit la doar 39 de ani. Cum a fost găsit

3 Scandal sexual online cu Cristina Pucean, după ce s-a despărțit de Bogdan de la Ploiești

4 Cum și-a pierdut Mihaela Rădulescu virginitatea

5 De ce SUA s-au înșelat atât de mult în privința competenței armatei ruse. Bilanțul experților militari