Varșovia îi cere lui Donald Tusk să lanseze la Bratislava o reformă a Uniunii Europene

Varșovia îi cere lui Donald Tusk să lanseze la Bratislava o reformă a Uniunii Europene

Premierul Poloniei, Beata Szydlo, i-a cerut marți președintelui Consiliului European, Donald Tusk, să facă în așa fel ca summitul informal de la Bratislava să dea ''un prim impuls'' pentru o reformă a Uniunii Europene, relatează AFP.

În cursul unei întâlniri ce a durat mai puțin de o oră, dna Szydlo a prezentat așteptările Poloniei referitoare la întâlnirea de la Bratislava, așteptări care merg dincolo de consultările pe care le are Bruxellesul în vedere.

Tusk întreprinde un turneu în capitale europene înainte de summitul în format de 27 de membri ai UE ce va avea loc vineri la Bratislava și care se va axa pe viitorul Uniunii după ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar și îndeosebi pe securitate și creștere economică.

''Acest summit trebuie să fie un prim impuls pe calea schimbărilor în UE. Uniunea Europeană trebuie să se schimbe, trebuie s-o reformăm'', a afirmat dna Szydlo, ale cărei declarații au fost reluate de către purtătorul său de cuvânt, Rafal Bochenek.

''Funcționarii europeni nu trebuie deloc să blocheze aceste reforme. Pasivitatea, faptul de a nu asculta în mod atent vocile din societate în țările membre au dus îndeosebi la Brexit'', a adăugat el, exprimând punctele de vedere ale Varșoviei prezentate lui Donald Tusk.

"Schimbările din cadrul UE sunt necesare și trebuie să înceapă de la summit-ul de la Bratislava'', a insistat purtătorul de cuvânt polonez, precizând că această poziție este rezultatul consultărilor cu ceilalți membri ai grupului de la Vișegrad — Ungaria, Republica Cehă și Slovacia.

Reformele cerute de aceste țări din Europa de Est constau îndeosebi în întărirea rolului statelor și al parlamentelor naționale, în detrimentul puterilor Comisiei Europene.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”