Varșovia vrea ca președintele SUA să anunțe stabilirea de noi baze NATO în Polonia

Varșovia vrea ca președintele SUA să anunțe stabilirea de noi baze NATO în Polonia

Viceministrul polonez de externe Arkadiusz Mularczyk a declarat luni că guvernul de la Varşovia doreşte ca preşedintele american Joe Biden să "anunţe stabilirea de baze militare permanente ale NATO" în Polonia în timpul vizitei sale în această ţară.

Joe Biden va întreprinde o vizită în Polonia

Totuşi, a admis oficialul polonez, aceasta "este o decizie care depinde de SUA". Dar "Biden va anunţa anumite planuri" în timpul acestei vizite, a menţionat viceministrul Arkadiusz Mularczyk, vorbind la un post de radio polonez. "Nu aş dori să vorbesc înaintea preşedintelui Biden, în aproximativ 12 zile vom şti care sunt planurile şi deciziile sale", a adăugat el, potrivit Agerpres.

Casa Albă a confirmat vineri că Joe Biden va efectua în perioada 20-22 februarie o vizită oficială în Polonia , unde se va întâlni cu preşedintele polonez Andrzej Duda şi cu ceilalţi şefi de stat sau de guvern din ţările care formează "Grupul celor nouă de la Bucureşti", format în care se regăsesc Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România şi Slovacia.

Potrivit presei poloneze, preşedintele american va susţine la Varşovia un discurs ce va marca trecerea unui an de când a început invazia rusă în Ucraina.

Pe de altă parte, viceministrul polonez de externe a evaluat pozitiv situaţia prezentă a relaţiilor bilaterale între Washington şi Varşovia. Insistând pe ideea instalării unei baze militare permanente NATO în Polonia, el a spus că "dacă privim prezenţa americană în Polonia dintr-o anumită perspectivă, este clar că niciodată nu a fost un moment mai bun pentru aceasta".

Statele Unite au aprobat recent vânzarea către Polonia a unor lansatoare multiple de rachete HIMARS, contract care, cu muniţia aferentă, este estimat la circa 10 miliarde de euro, iar acesta urmează altor achiziţii masive de armament american anunţate în ultimele luni de guvernul polonez.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Trupele ucrainene au spart prima linie de apărare a rușilor, care se retrag prin propriile câmpuri minate

2 VIDEO Asta chiar trebuie văzută...

3 Mister total / Unde a „dispărut” USS Gerald R. Ford, cel mai mare portavion militar din lume?

4 Cum te afectează fizic și psihic lipsa sexului / Semne care îți arată că trebuie să faci sex mai des

5 Orașul subteran misterios în care pot locui 20.000 de oameni. Magnifica așezare, descoperită de un bărbat care își renova casa