Vasile Barbu despre decontările CNAS: Au murit oameni pentru că nu au avut acces la servicii medicale la domiciliu

Vasile Barbu despre decontările CNAS: Au murit oameni pentru că nu au avut acces la servicii medicale la domiciliu

Președintele Asociației pentru protecția pacienților din România, Vasile Barbu, a susținut joi, în contextul anchetei demarate de Direcția Națională Anticorupție în legătură cu presupuse decontări ilegale făcute de CNAS, că există cazuri în care au murit oameni pentru că nu au avut acces la servicii medicale la domiciliu.

"Noi, de aproape 7-8 ani ne ocupăm de fenomenul îngrijiri medicale la domiciliu. Au murit oameni din această cauză. Nu au avut acces la serviciile medicale la domiciliu, pentru că alții depuneau sute de dosare și dacă urmăriți istoricul CASMB veți vedea și 400 și 500 de dosare cu numere unul după altul sau foarte apropiate. Aceste numere de dosare înseamnă că veneau cu teancul de dosare la începutul lunii, când erau fonduri", a declarat Vasile Barbu.

El spune că sunt anumite firme, care au agenți de vânzări prin spitale și care ''racolează'' cadre medicale pe care apoi le ''determină'' să acorde recomandări de îngrijiri la domiciliu.

"Celelalte firme de profil, sunt 85 în București care asigură servicii de îngrijiri medicale la domiciliu, nu au acces la pacienți. Nu vin pacienții la ei pentru că pacienții sunt racolați de anumite firme care au un mecanism foarte agresiv, sunt prezentați în spitale, au spații închiriate în spitale, agenți de vânzări în spitale, racolează pacienții, racolează asistenții medicali, medicii și îi determină să acorde acele recomandări de îngrijiri medicale la domiciliu. Acolo se fac dosare", a arătat Barbu.

Potrivit acestuia, au existat cazuri, în mai multe spitale din Capitală, în care asistentele șefe întocmeau actele cerute de CNAS, fără ca pacientul să aibă cunoștință.

"Am găsit asistente șefe care întocmeau dosarele pacienților. Luau foaia de observații, făceau acolo xerox, copie după actul de identitate, recomandarea în toate exemplarele cerute de CNAS. Pacienții nu știau nimic, se trezeau că vine cineva la domiciliu. Practic, el nu alegea furnizorul, se trezea că vine cineva. Bineînțeles că acea firma avea oameni instruiți, îl încântau pe pacient, pacientul habar nu avea de drepturile sale, habar nu avea ce proceduri trebuie să suporte, proceduri medicale. Nu știau pentru că aceste proceduri erau făcute de către acei prescriptori, cu acordul medicilor. Găsim astfel de cazuri la Spitalul Pantelimon, la Institutul Fundeni, am găsit la Elias, am găsit și în Spitalul Municipal", a adăugat Vasile Barbu.

DNA a anunțat joi că procurorii efectuează percheziții în 50 de locații, dintre care două sunt sedii ale unor instituții publice din București, într-un dosar privind fapte săvârșite în perioada 2016 — august 2017.

Surse judiciare au declarat, pentru AGERPRES, că cele două unități ar fi și Casa Națională de Asigurări de Sănătate și la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București.

Potrivit surselor citate, fondurile Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București (CASMB) ar fi fost fraudate prin decontarea unor servicii medicale fictive pe baza a sute de dosare medicale întocmite în fals.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Foarte interesante amănunte...