Vastă operaţiune antiteroristă în Elveţia

Vastă operaţiune antiteroristă în Elveţia

Autorităţile elveţiene au desfăşurat marţi o vastă operaţiune antiteroristă în mai multe oraşe ale ţării, în cadrul procedurilor penale împotriva a şase adulţi, inclusiv un "jihadist", şi cinci minori, a indicat procurorul general, informează France Presse.

Doi dintre adulţi, dintre care un "jihadist care s-a întors" în Elveţia, vor rămâne în închisoare până la decizia definitivă a tribunalului, a declarat Ministerul Public al Confederaţiei (MPC, procuror general) într-un comunicat.

MPC nu a oferit mai multe detalii despre aceste persoane. Patru dintre minori au între 15 şi 17 ani. Vârsta celui de-al cincilea minor nu este specificată.

Procurorul general a indicat că procedurile penale au fost lansate "sub suspiciunea încălcării art. 2 din legea federală care interzice grupurile +Al-Qaida+ şi +Statul Islamic+ şi organizaţiile conexe, precum şi pentru suspiciunea (...) de participare la o organizaţie criminală".

Aproximativ 100 de agenţi ai poliţiei federale şi cantonale din Berna, Zurich şi Schaffhausen au fost desfăşuraţi pentru a efectua percheziţii în diverse locaţii din aceste cantoane.

Această operaţiune intervine în timp ce MPC a depus vineri un act de acuzare la Tribunalul penal federal împotriva unei persoane cu dublă cetăţenie elveţiană şi italiană din Winterthur şi altui binaţional elveţian şi macedonean domiciliat în Frauenfeld pentru presupuse legături cu gruparea Stat Islamic.

În septembrie, Elveţia a anunţat că a retras pentru prima dată cetăţenia elveţiană unui binaţional, care a fost condamnat pentru apartenenţă la o "organizaţie teroristă islamistă".

Potrivit Serviciului de informaţii al confederaţiei, în luna mai în Elveţia existau 66 de persoane cu risc din cauza activităţilor sau motivaţiilor lor teroriste. Autorităţile elveţiene au înregistrat 92 de jihadişti care au părăsit Elveţia din 2001, dintre care 16 s-au întors, iar 31 au decedat.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Și așa a aflat lumea despre o bază militară secretă a SUA din mijlocul Oceanului Indian

2 Primul semnal clar că războiul din Ucraina ar putea să o ia razna, dar și că Rusia ar trebui să se teamă din ce în ce mai mult...

3 „Erau innebunite după băieți”

4 E oficial! / Documentul-dovadă despre tripleta Coldea-Dumbravă-Trăilă cercetat de DNA! / Contractul prin care omul de afaceri Mihai Tufan, fost iubit al A…

5 „Am făcut ca Ceaușescu, am cumparat tot palierul”