Vaticanul înapoiează Greciei fragmente din Parthenon

Vaticanul înapoiează Greciei fragmente din Parthenon

Trei fragmente din Parthenon au fost returnate vineri Greciei de către Vatican care le conserva de peste două secole, în cursul unei ceremonii la muzeul Acropolei din Atena, scrie AFP.

Grecia speră să obţină restituirea frizelor Parthenonului. Foto Daciana Stoica (Arhivă)

Restituirea fragmentelor Parthenonului, care au fost păstrate în Muzeele Vaticanului peste două secole, este un gest de prietenie şi solidaritate cu poporul Greciei", a declarat în cursul ceremoniei episcopul Brian Farrell, secretarul pentru promovarea unităţii creştinilor, scrie Agerpres .

Este vorba un cap de cal, un cap de băiat şi un cap de bărbat cu barbă, potrivit Muzeelor Vaticanului.

Grecii doresc în mod legitim ca fragmentele să fie returnate la locul lor de origine", a declarat episcopul Farrell, salutând decizia luată de papa Francisc.

Grecia speră, de asemenea, să obţină restituirea frizelor Parthenonului care se află la British Museum din Londra, în pofida unui recent refuz al Londrei în ianuarie.

Londra afirmă că sculpturile au fost „dobândite legal" în 1802 de către diplomatul britanic Lord Elgin care le-a vândut către British Museum.

Dar Grecia susţine că acestea au făcut obiectul unui „furt" comis în timp ce ţara se afla sub ocupaţie otomană.

De la începutul secolului al XX-lea, Grecia solicită în mod oficial restituirea unei frize de 75 de metri desprinsă din templul Parthenon, precum şi a uneia dintre celebrele cariatide provenind din Erechtheion, un mic templu din Antichitate aflat, de asemenea, pe Acropola din Atena, ambele piese fiind deţinute de British Museum.

Restituirea frizelor Parthenonului este un subiect extrem de sensibil în Grecia. La Muzeul Acropolei, un spaţiu lăsat gol este rezervat acestei frize, potrivit AFP.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Halep face revoluție în regulamentul antidoping. Cine propune schimbarea din temelii a politicii greșite a ITIA

2 VIDEO Imagini dramatice cu gravul accident între două autocare cu peste 60 de persoane și un TIR

3 Imagini care dau de gândit cu CTP...

4 Apar amănuntele prinderii în flagrant a baronului PSD Dumitru Buzatu

5 Un fost câștigător de milioane de euro la Loto a murit la doar 51 de ani