Venezuela: 100 de zile de proteste, 91 de morți, 1500 de răniți

Opoziția venezueleană a marcat duminică a suta zi de proteste împotriva regimului președintelui socialist Nicolas Maduro, transmite Reuters. De la începutul lui aprilie, în Venezuela și-au pierdut viața în urma manifestațiilor anti- și pro-guvernamentale 91 de oameni și au fost răniți peste 1500, iar numărul arestărilor este de ordinul sutelor, arată datele procuraturii, centralizate de Reuters și EFE.

Mii de protestatari s-au adunat duminică la Caracas pentru a o asculta pe Lilian Tintori, soția opozantului Leopoldo Lopez, eliberat sâmbătă din închisoare — din motive umanitare, potrivit Curții Supreme — și consemnat în arest la domiciliu. Politicianul în vârstă de 46 de ani, fondator al partidului Voluntad Popular, era închis din februarie 2014 și fusese condamnat în septembrie 2015 la aproape 14 ani de închisoare pentru incitare la violență. Protestele împotriva lui Maduro din perioada februarie — mai 2014 s-au soldat cu 43 de morți, reamintește AFP.

Venezuela, țară producătoare de petrol, se află de patru ani într-o recesiune care a degenerat într-o criză economică gravă, cu inflația scăpată de sub control și penurii de alimente și bunuri de primă necesitate. Problemele sunt accentuate de prețul scăzut al țițeiului pe plan mondial. De mai bine de trei luni, în marile orașe, poliția în echipament de protecție, tinerii cu măști, sticlele incendiare, gazele lacrimogene și gloanțele de cauciuc au ajuns parte din peisajul aproape cotidian, iar victimele sunt de ambele părți.

Opoziția a convocat un referendum neoficial la sfârșitul acestei săptămâni, după care intenționează să proclame așa-numita "oră zero" a intensificării protestelor, probabil printr-o grevă generală sau un marș spre palatul prezidențial, arată Reuters.

Pe de altă parte, președintele Nicolas Maduro încearcă să creeze, printr-un referendum programat pe 30 iulie, o Adunare Constituantă care ar urma să demită actualul Parlament, ultima redută a opoziției. Toate celelalte instituții ale statului, inclusiv justiția, până la nivelul Curții Supreme, se află sub control guvernamental.

Șeful statului, continuator al lui Hugo Chavez, decedat în 2013, acuză ca și acesta Statele Unite de amestec în politica și economia Venezuelei și vorbește despre un război economic al afaceriștilor apropiați de opoziție, condus de la Washington.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Fostul premier Tudose îndeamnă oamenii să voteze cu Iohannis! „Nu e vorba despre un vot cu inima, ci despre un…

2 Informație / Măcelul din 10 august 2018 a avut loc la comanda lui Dragnea, cu complicitatea ministrului de Inter…

3 LIVE Peste 50.000 de români au votat deja în diaspora / GRAFIC Prezența la urne, mai mare decât în primul tur a…

4 Dăncilă, călcată-n picioare de o fostă jurnalistă RTV: „Să-ți fie rușine! I-ai învrăjbit pe români mințind că …

5 HOPA! Dăncilă a predat Organizarea întreprinderii socialiste. A picat treapta I, a IIa și admiterea la faculta…

recomandări

Te ia DNA: Celina Rusu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Da, pisica asta chiar există