Venezuela: 11 miliarde de dolari lipsă la compania petrolieră națională

Venezuela: 11 miliarde de dolari lipsă la compania petrolieră națională

Un raport al congresului Venezuelei publicat miercuri afirmă că de la compania petrolieră națională PDVSA au dispărut din 2004 până în 2014 circa 11 miliarde de dolari, transmite Reuters. Raportul denunță corupția din timpul mandatului directorului Rafael Ramirez.

Președintele comisiei de control, Freddy Guevara, reprezentant al opoziției, a afirmat că practicile incorecte erau larg răspândite în cadrul PDVSA.

Compania administrează cele mai mari rezerve de petrol din lume și asigură 95% din veniturile din exporturi ale Venezuelei.

PDVSA și Ramirez nu au răspuns imediat solicitărilor de a comenta raportul, dar Reuters reamintește poziția companiei, potrivit căreia acuzațiile se înscriu într-o campanie de extremă dreapta susținută de Statele Unite și de presa internațională obedientă.

Luni, PDVSA a anunțat că din cauza lipsei de lichidități ar putea avea probleme cu plata unor datorii internaționale, dacă nu se acceptă conversia unor obligațiuni în valoare de 5,3 miliarde de dolari. Guevara susține că incapacitatea de plată ar fi cauzată de furtul banilor companiei.

Ministerul justiției din SUA desfășoară o anchetă proprie privind mita la PDVSA, în cadrul căreia un om de afaceri venezuelean a recunoscut deja că a jucat un rol într-o schemă în care sunt implicați șefi ai companiei și fonduri de peste un miliard de dolari.

Reuters apreciază că este posibil ca raportul parlamentului de la Caracas să nu aibă un efect semnificativ, deoarece președintele Nicolas Maduro a marginalizat legislativul după ce opoziția a obținut majoritatea în decembrie anul trecut. Curtea Supremă a anulat toate deciziile importante ale congresului.

Parlamentarii Partidului Socialist, de guvernământ, nu au participat la ședința de miercuri a comisiei de anchetă, în care a fost validat raportul menționat. Documentul face apel la Adunarea Națională să îl declare pe Ramirez "responsabil politic" de neregulile de la PDVSA și recomandă un vot de neîncredere în actualul președinte al companiei, Eulogio Del Pino.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa arată Sharapova în realitate. Restul e photoshop și iluzie...

2 Așa o fi?

3 ...

4 Cum a fost posibilă cea mai mare escrocherie din istoria Silicon Valley

5 Protestul arestatului Dide capătă sens / A sunat din pușcărie pentru a face publică poveste unui IT-ist care s-a…