Venezuela: Opozantul Henrique Capriles cere plecarea președintelui Maduro

Unul dintre liderii opoziției venezuelene, Henrique Capriles, a lansat joi un apel la convocarea cât mai rapid a unui referendum pentru revocarea președintelui socialist Nicolas Maduro sau pentru revizuirea Constituției cu scopul de a reduce durata mandatului și a grăbi plecarea acestuia, transmite AFP.

"Sau există soluții (aduse de guvernul Maduro), sau noi, venezuelenii, trebuie să ne întrebăm care vor fi căile schimbării (...) A sosit vremea referendumului revocator sau a reformei constituționale", a declarat în cursul unei conferințe presă Henrique Capriles, actual guvernator al statului Miranda (nord).

Potrivit lui Henrique Capriles, fost candidat la prezidențialele din 2013, soluția crizei "nu este revolta militară", pentru că "singura modalitate trebuie să fie constituțională, pașnică și democratică".

Liderul aripii moderate a opoziției antichaviste, reunită sub numele Masa Unității Democratice (MUD), este de părere că guvernul lui Nicolas Maduro este pe cale de "a miza pe o explozie socială" pentru "a se oxigena".

Conform legii venezuelene, un referendum revocator poate fi convocat începând cu a doua jumătate a mandatului președintelui în exercițiu. Nicolas Maduro, ales în 2013 pentru șase ani, se va afla pe 19 aprilie la jumătatea mandatului.

Pe de altă parte, o reformă a Constituției venezuelene trebuie să fie aprobată de două treimi dintre deputați, înainte de a fi validată prin referendum.

Venezuela se confruntă în prezent cu o criză instituțională, după victoria opoziției la alegerile legislative din decembrie, o premieră din 1999.

Blocajul politic, între un guvern condus de socialistul Nicolas Maduro și un parlament dominat de opoziție, este dublat de o criză economică profundă, în această țară producătoare de petrol afectată de prăbușirea barilului de țiței.

AGERPRES/(AS — editor: Alic Mîrza, editor online: Adrian Dădârlat)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 „Nu vă cunoaşteţi locul în ierarhie. Am eu grijă să vorbesc cu Coarnă să aibă grijă de voi!” / Cum i-au amenința…

2 PSD, în pragul exploziei! Procurorii se pregătesc de reținerea „Rețelei Burci” / Cristian Burci, fugit acum în D…

3 CCR, asasinii României / Bombe epidemiologice în toată țara: sute de bolnavi sau suspecți de infectare cu Covid-…

4 VIDEO Ciolacu vrea „adevărul” despre incidentul cu deputații PSD!!! Uite, boule, adevărul!

5 Securist împuțit! În Grecia, Cataramă a purtat mască non-stop! În România a făcut miting contra purtării ei!