Venezuela: Opozantul Henrique Capriles cere plecarea președintelui Maduro

Venezuela: Opozantul Henrique Capriles cere plecarea președintelui Maduro

Unul dintre liderii opoziției venezuelene, Henrique Capriles, a lansat joi un apel la convocarea cât mai rapid a unui referendum pentru revocarea președintelui socialist Nicolas Maduro sau pentru revizuirea Constituției cu scopul de a reduce durata mandatului și a grăbi plecarea acestuia, transmite AFP.

"Sau există soluții (aduse de guvernul Maduro), sau noi, venezuelenii, trebuie să ne întrebăm care vor fi căile schimbării (...) A sosit vremea referendumului revocator sau a reformei constituționale", a declarat în cursul unei conferințe presă Henrique Capriles, actual guvernator al statului Miranda (nord).

Potrivit lui Henrique Capriles, fost candidat la prezidențialele din 2013, soluția crizei "nu este revolta militară", pentru că "singura modalitate trebuie să fie constituțională, pașnică și democratică".

Liderul aripii moderate a opoziției antichaviste, reunită sub numele Masa Unității Democratice (MUD), este de părere că guvernul lui Nicolas Maduro este pe cale de "a miza pe o explozie socială" pentru "a se oxigena".

Conform legii venezuelene, un referendum revocator poate fi convocat începând cu a doua jumătate a mandatului președintelui în exercițiu. Nicolas Maduro, ales în 2013 pentru șase ani, se va afla pe 19 aprilie la jumătatea mandatului.

Pe de altă parte, o reformă a Constituției venezuelene trebuie să fie aprobată de două treimi dintre deputați, înainte de a fi validată prin referendum.

Venezuela se confruntă în prezent cu o criză instituțională, după victoria opoziției la alegerile legislative din decembrie, o premieră din 1999.

Blocajul politic, între un guvern condus de socialistul Nicolas Maduro și un parlament dominat de opoziție, este dublat de o criză economică profundă, în această țară producătoare de petrol afectată de prăbușirea barilului de țiței.

AGERPRES/(AS — editor: Alic Mîrza, editor online: Adrian Dădârlat)


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Mama fetei de 12 ani găsită moartă într-o canapea din București a fost prinsă în Spania / Decesul fetei s-ar fi produs în luna aprilie, prin …

2 Igor Girkin enumeră cele 3 motive pentru care distrugerea barajului Nova Kahovka va fi fatală pentru Rusia

3 Mihai Tudose, în centrul unui scandal de hărțuire sexuală

4 VIDEO Primele imagini arată un dezastru! Apele din barajul Nova Kakhovka au ajuns deja în orașul Herson

5 VIDEO Imagini cu proporțiile dezastrului după distrugerea barajului Nova Kakhovka