Venezuela: Președintele Nicolas Maduro ordonă confiscarea întreprinderilor "paralizate de burghezie"

Venezuela: Președintele Nicolas Maduro ordonă confiscarea întreprinderilor "paralizate de burghezie"

Președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a ordonat sâmbătă confiscarea uzinelor "paralizate de burghezie" și trimiterea la închisoare a proprietarilor acuzați că "sabotează țara", precum și manevre militare săptămâna viitoare, după ce cu o zi înainte a decretat starea de urgență, transmite AFP.

"În cadrul acestui decret în vigoare (...), luăm toate măsurile pentru recuperarea aparatului de producție care este paralizat de burghezie (...). Cine vrea să oprească producția pentru a sabota țara va trebui să plece, iar cei care fac asta trebuie încătușați și trimiși la PGV (închisoarea generală din Venezuela)", a declarat Nicolas Maduro în fața a mii de suporteri prezenți în centrul capitalei, Caracas.

"Uzină oprită, uzină redată poporului! (...) Mă veți ajuta să recuperez toate uzinele paralizate de burghezie", a continuat șeful statului.

Ar putea fi afectate de "măsurile" anunțate patru uzine ale grupului Polar, cea mai importantă societate din industria alimentară a Venezuelei, care și-au oprit producția pe 30 aprilie.

Într-o intervenție televizată la finalul mitingului, Nicolas Maduro a mai anunțat manevre ale armatei pentru a face față oricărui "scenariu" de amenințare externă.

Pentru "sâmbăta viitoare (21 mai), am ordonat exerciții militare ale forțelor armate, poporului și miliției pentru a ne pregăti de orice scenariu" posibil, a spus el.

În această privință, Nicolas Maduro a atras atenția că omologul său columbian, Juan Manuel Santos, a lansat un "apel la o intervenție armată", în cursul unei întâlniri la Miami cu lideri ai opoziției venezuelene. A fost de asemenea prezent secretarul general al Organizației Statelor Americane (OSA), Luis Almagro, pe care îl acuză că dorește "să se pună capăt curentelor progresiste din America Latină".

Vineri, președintele socialist al Venezuelei a anunțat într-o alocuțiune radiotelevizată că decretează starea de excepție și de urgență economică" pentru "a neutraliza și sorti eșecului agresiunea externă" .

Decretul, care încă nu a fost dat publicității, extinde și prelungește "pentru lunile mai, iunie și iulie" un precedent "decret de urgență economică", în vigoare de la jumătatea lui ianaurie și care expira sâmbătă.

Opoziția a avertizat sâmbătă că există riscul de "explozie" în Venezuela, dacă nu va reuși să organizeze referendumul pentru revocarea lui Nicolas Maduro.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Loredana Groza arată mai bine pe natural! Anca Țurcașiu i-a scos filtrele...

2 Ea este noua „patroană” a zahărului din România

3 VIDEO „Ce ridicolă ești! Câtă prostie în ziua de azi, nu mă mir de ce țara e așa cum e!”

4 Dacă minte el, mințim și noi / Citiți ce spune acest jurnalist ucrainean aflat pe front despre realitatea din teren

5 Momentul în care și Viagra se lasă păgubașă...