Venezuela: Sprijinul armatei, 'crucial' pentru înlăturarea lui Nicolas Maduro; contacte clandestine între opoziţie şi militari (Guaido)

Şeful legislativului venezuelean Juan Guaido, care l-a sfidat pe preşedintele Nicolas Maduro autoproclamându-se 'preşedinte interimar' al Venezuelei, a recunoscut că între opoziţie şi reprezentanţi ai armatei şi serviciilor de securitate au avut loc întâlniri secrete şi a dat asigurări că majoritatea interlocutorilor săi au fost de acord că actualul statu quo al Venezuelei nu mai poate continua, potrivit AFP şi Reuters.

'Am avut întâlniri clandestine cu membri ai forţelor armate şi forţelor de securitate. Este crucial ca armata să-l priveze pe Maduro de sprijinul său pentru a permite o schimbare de guvernare', susţine Guaido într-un editorial publicat miercuri seara în New York Times. Potrivit lui, 'majoritatea celor în uniformă sunt de acord că suferinţele actuale din ţară nu pot să dureze'. 'Tranziţia va necesita sprijin din partea contingentelor-cheie ale armate', adaugă Guaido, lider al opoziţiei venezuelene a cărui legitimitate la conducerea Venezuelei a fost recunoscută de SUA.

Această declaraţie survine la patru zile după ce ataşatul militar al Venezuelei la Washington, colonelul José Luis Silva, a declarat că nu-l mai recunoaşte pe Nicolas Maduro ca preşedinte legitim al ţării, lansând un apel către 'fraţii militari' să-l sprijin pe Juan Guaido.

'America se situează de partea oamenilor din Venezuela', a reacţionat într-un mesaj pe Twitter purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders.

Preşedintele american Donald Trump a avut o convorbire telefonică miercuri cu Juan Guaido, cu care a convenit să rămână în legătură în zilele următoare, a comunicat Casa Albă.

Nicolas Maduro a declarat miercuri că este dispus să înceapă negocieri cu opoziţia, cu participarea unor mediatori internaţionali, dar a exclus organizarea unui nou scrutin prezidenţial înainte de sfârşitul actualului său mandat, care expiră în 2025.

În cursul zilei de miercuri la Caracas, mii de opozanţi, conduşi de Juan Guaido, au manifestat pentru a convinge armata să-şi retragă sprijinul pentru Maduro. Acesta din urmă îl acuză pe liderul opoziţiei că este o 'marionetă a 'gringos'' (a yancheilor).

Presiunea diplomatică a SUA creşte de la o zi la alta: mai întâi, Washingtonul l-a acceptat pe Juan Guaido ca preşedinte, apoi a avertizat că 'toate opţiunile sunt pe masă', inclusiv o intervenţie militară, notează France Presse. AGERPRES/ (AS-autor: Lilia Traci; editor: Gabriela Ionescu, editor online: Ady Ivaşcu)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Epidemia scade în intensitate în Europa! Cifrele din România sunt reale, nu cum induc unii care vor să provoac…

2 Analiză Bloomberg / Când şi cum se va termina pandemia?

3 Academicianul Victor Voicu, general în retragere: Cum poți deosebi o epidemie de o armă biologică și de ce mil…

4 Adevărul iese la iveală! / Profesor Neurobiologie Stanford: COVID-19 nu este COVID și nu este nou. Este SARS2

5 TASS / Temperatura la care noul coronavirus poate muri în doar câteva minute. Când este cel mai activ

recomandări

Te ia DNA: Cornelia Negrut

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cascadorii halucinante pe skiuri