Venezuela: Undă verde pentru referendumul anti-Maduro

Consiliul Național Electoral (CNE) al Venezuelei a dat undă verde luni proiectului de referendum pentru revocarea președintelui Nicolas Maduro, cerut de opoziție într-un climat de colaps economic pentru această țară petrolieră, informează AFP.

Deși CNE a validat o nouă etapă în acest lung proces, antichaviștii (după numele fostului președinte Hugo Chavez, 1999-2013) trebuie încă să treacă peste mai multe obstacole înainte ca această consultare populară să aibă loc. Autoritatea electorală nu a comunicat datele fazei următoare când vor trebui strânse patru milioane de semnături pentru convocarea referendumului.

Pentru a-l destitui pe Nicolas Maduro, "da" trebuie să-și depășească scorul de la alegerile prezidențiale din 2013 (7,5 milioane de voturi).

Ales în 2013 pentru un mandat până în 2019, șeful statului socialist face față după alegerile legislative din decembrie 2015 unui parlament controlat de o coaliție de centru-dreapta, Masa Unității Democratice (MUD), antichaviștii care cer organizarea unui referendum împotriva sa înainte de finalul anului 2016.

Ei îl fac responsabil pe șeful statului de penurii alimentare, de inflația galopantă și, în general, de situația din ce în ce mai haotică în Venezuela care, deși dispune de unele dintre cele mai mari rezerve de petrol din lume, are economia în recesiune puternică din cauza scăderii prețului petrolului.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Bătăuş pus la pământ dintr-o singură mişcare de un poliţist. Intervenţia a durat câteva secunde

2 Viktor Orban / Vom îzbândi. Vom face mare Bazinul Carpatic. Vestul ne-a violat granițele și ne-a lăsat pradă co…

3 Psihologă / Relația sexuală normală de care vorbește CTP-ul este aia în care bărbatului i se rupe dacă femeia s…

4 ALERTĂ Zece polițiști bucureșteni, infectați cu coronavirus. Sediul instituției ar putea fi relocat

5 Marcel Vela, despre a treia etapă de relaxare: Vor fi multe surprize plăcute. Cu siguranță vor fi bine primite…

recomandări

Te ia DNA: Sorin Tilihoi

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Tipul asta zboară printr-un munte într-o cascadorie la limită