Venezuela: Undă verde pentru referendumul anti-Maduro

Venezuela: Undă verde pentru referendumul anti-Maduro

Consiliul Național Electoral (CNE) al Venezuelei a dat undă verde luni proiectului de referendum pentru revocarea președintelui Nicolas Maduro, cerut de opoziție într-un climat de colaps economic pentru această țară petrolieră, informează AFP.

Deși CNE a validat o nouă etapă în acest lung proces, antichaviștii (după numele fostului președinte Hugo Chavez, 1999-2013) trebuie încă să treacă peste mai multe obstacole înainte ca această consultare populară să aibă loc. Autoritatea electorală nu a comunicat datele fazei următoare când vor trebui strânse patru milioane de semnături pentru convocarea referendumului.

Pentru a-l destitui pe Nicolas Maduro, "da" trebuie să-și depășească scorul de la alegerile prezidențiale din 2013 (7,5 milioane de voturi).

Ales în 2013 pentru un mandat până în 2019, șeful statului socialist face față după alegerile legislative din decembrie 2015 unui parlament controlat de o coaliție de centru-dreapta, Masa Unității Democratice (MUD), antichaviștii care cer organizarea unui referendum împotriva sa înainte de finalul anului 2016.

Ei îl fac responsabil pe șeful statului de penurii alimentare, de inflația galopantă și, în general, de situația din ce în ce mai haotică în Venezuela care, deși dispune de unele dintre cele mai mari rezerve de petrol din lume, are economia în recesiune puternică din cauza scăderii prețului petrolului.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria