Venirea "istorică" a unui judoka iranian în Israel

Venirea "istorică" a unui judoka iranian în Israel

"Eşti un erou", "Daţi-i cetăţenia", "Îţi mulţumim că ai venit": mai mulţi internauţi israelieni şi presa locală au salutat marţi sosirea în Israel, pentru o competiţie, a unui judoka iranian, Saeid Mollaei, care se opune autorităţilor de la Teheran, transmite AFP.

După sosirea sa duminică pe aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv (deschis doar pentru zboruri speciale din cauza restricţiilor sanitare), Saeid Mollaei a făcut senzaţie în Israel, ţară care nu este recunoscută de Iran.

Campion mondial în 2018, Mollaei, care a afirmat că a fost supus unor presiuni din partea autorităţilor iraniene pentru a pierde un meci ca să evite să întâlnească un israelian într-un turneu, luptă sub culorile Mongoliei din martie 2020.

"Istoric", titra în legătură cu venirea sa site-ul israelian Sport 1, în timp ce canalele locale difuzau încontinuu un scurt videoclip filmat cu un smartphone la sosirea sa.

Întâmpinat la aeroport de preşedintele Federaţiei israeliene de judo, Moshe Ponte, sportivul a spus doar că este "foarte fericit să fie aici", înainte de a fi escortat la hotel în condiţii de securitate sporită.

Potrivit site-ului Ynet, internauţii au salutat venirea lui Mollaei, numindu-l un bărbat "curajos", chiar "eroic", iar unii au propus să i se ofere cetăţenia israeliană sau să i se dea o doză de vaccin pentru a-i mulţumi.

În Iran, preşedintele Federaţiei de judo, Arash Miresmaeili, a estimat că este vorba de o "pată ruşinoasă" care "va rămâne pentru totdeauna" pe fruntea sportivului, ce "a întors spatele idealurilor sistemului, pământului său natal".

"Ne este ruşine că un sportiv fără minte şi un fals campion, cu gândul doar la interesele lui, s-a dus la Tel Aviv şi e mândru de asta", a declarat Miresmaeili într-un comunicat.

Sute de judoka din lumea întreagă au sosit în ultimele zile în Israel pentru a participa la un turneu al Federaţiei internaţionale, provocând mânia israelienilor rămaşi în străinătate din cauza închiderii frontierelor. Sportivii sunt izolaţi acum în hoteluri şi trebuie să aibă rezultate negative la teste pentru a putea concura.

Saeid Mollaei a afirmat în septembrie 2019 că a fost supus la presiuni pentru pierde semifinala sa la cat. 81 kg la Mondialele de la Tokyo, pentru a evita să-l întâlnească pe israelianul Sagi Muki în finală.

Sagi Muki a câştigat atunci medalia de aur. Luna următoare, federaţia iraniană a fost suspendată fiindcă nu le-a permis sportivilor săi să concureze împotriva unor israelieni.

Sagi Muki a publicat luni pe reţelele de socializare o fotografie cu adversarul său, datând din februarie 2020, cu mesajul "Bine ai venit, fratele meu" şi însoţită de steagurile Israelului, Iranului şi Mongoliei. AGERPRES (AS/autor: Mircea Lazaroniu; editor: Adrian Drăguţ, editor online: Ady Ivaşcu)

Sursa foto: Saeid Mollaei / Twitter


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...