Veste proastă: țânţarul comun prezent în Europa a devenit rezistent la insecticide. Ce ne așteaptă

Veste proastă: țânţarul comun prezent în Europa a devenit rezistent la insecticide. Ce ne așteaptă

Deși, de obicei, sunt inofensive, înțepăturile de țânțari pot aduce cu ele boli grave, precum malaria, virusul West Nile și virusul Zika. Îngrijorarea este tot mai mare deoarece un studiu recent arată că insectele au devenit rezistente la insecticid.

Țânțarii au devenit rezistenți la insecticide FOTO pixabay.com

Cercetarea a fost realizată de Institutul de Medicină Tropicală din Anvers (ITG), relatează agenţia Belga .

În această situație, va fi împiedicată lupta împotriva răspândirii febrei West Nile, potrivit centrului de cercetare. Rezistenţa la insecticide a fost dezvoltată de acest tip de ţânţar (Culex pipiens).

Mai multe ţări mediteraneene semnalaseră deja cazuri similare de rezistenţă la ţânţari, dar ITG a dorit să verifice la rândul său aceste suspiciuni. Cercetările sale au confirmat rezistenţa la o serie de insecticide comune, inclusiv permetrinul, deltametrinul, malationul, bendiocarbul şi DDT. Ţânţarii folosiţi de ITG au fost expuşi la aceste insecticide timp de 24 de ore şi mai puţin de 90% dintre ei au murit după acest interval de timp, ceea ce dă motive pentru a vorbi de rezistenţă.

Această confirmare este o veste proastă pentru sănătatea publică, deoarece înţepăturile acestor insecte pot răspândi mai multe boli la oameni.

"În faţa acestor riscuri de contaminare, în special al răspândirii febrei West Nile, reacţia este adesea de a dispersa insecticide. Dar, odată cu această rezistenţă, acest mijloc de control nu va mai fi o opţiune, iar noi vom fi mai vulnerabili", avertizează centrul de cercetare din Belgia.

ITG studiază acum măsuri alternative de combatere, inclusiv controlul biologic şi inteligenţa artificială.

Persoanele cu grupa de sange O

Specialiștii spun că grupa de sânge stă la baza atragerii nesuferitelor insecte. Persoanele cu grupa de sânge O sunt cele mai căutate și atacate de aceste insecte. La polul opus, persoanele cu grupa de sânge A sunt cele mai puțin vânate de țânțari.

Nu se știe exact de ce persoanele cu grupa de sânge O atrag mai mult țânțarii, însă studiile arată că așa se întâmplă. Se pare că femelele se bazează pe proteinele din sângele nostru pentru a produce ouă fertile. Masculii țânțari se hranesc cu nectar și nu înteapă oamenii.

Femeile gravide și dioxidul de carbon

Ca să își găsească potențiale victime, țânțarii folosesc dioxidul de carbon (CO2), gazul pe care îl expirăm. Ei pot identifica oamenii de la o distanță de 50 de metri. “Persoanele mai voluminoase, inclusiv femeile gravide, emit o cantitate mai mare de CO2 decât oamenii cu o greutate medie”, sustine dr. Sujay Dutta, din cadrul secției de Boli Infecțioase de la Los Robles Hospital & Medical Center din Califonia. Totodată, țânțarii pot simți temperatura internă crescută, întâlnită în sarcină.

Trei români au murit de West Nile în 2023

Cazurile de febră West Nile s-au înmulţit în Europa în ultimii ani. O mică parte dintre cei infectaţi dezvoltă simptome asemănătoare gripei care, în cazuri rare, pot duce la deces. Institutul Naţional de Sănătate Publică din România a anunţat săptămâna trecută că de la începutul perioadei de supraveghere a infecţiei cu virusul West Nile (06 iunie 2023) şi până la data de 17 august 2023 s-au înregistrat 7 cazuri confirmate şi un caz probabil de infecţie cu virusul West Nile, trei dintre acestea soldându-se cu deces. Decesele au fost înregistrate în judeţele Satu Mare (1), Ilfov (1) şi Dolj (1).

Recomandări pentru populaţie

Recomandările INSP pentru populaţie sunt următoarele:

- să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;

- să utilizeze substanţe chimice repelente pentru ţânţari;

- să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă (prin plase de protecţie la ferestre);

- să asigure desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriei;

- să îndepărteze recipientele de apă stătută şi gunoiul menajer din gospodărie.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB