Vești triste pentru Gâdea și Ciutacu/Cele patru nume care vor schimba majoritatea în CNA

Vești triste pentru Gâdea și Ciutacu/Cele patru nume care vor schimba majoritatea în CNA

Coaliția de guvernare se pregătește să obțină majoritatea în Consiliul Național al Audiovizualului. Parlamentul urmează să voteze patru nume: două propuse de Guvern, unul de Parlament și unul de Administrația Prezidențială, scrie Europa Liberă .

Consiliul Național al Audiovizualului funcționează în prezent cu șapte membri, iar numărul total de membri este de 11. CNA este condus de Monica Gubernat, a cărei întreagă carieră politică a fost legată de Partidul Social Democrat.

Din 8 februarie, ședințele Consiliului nu se mai desfășoară până Parlamentul nu votează patru nume care să îi înlocuiască pe cei plecați.

Din formula completă au plecat:

  • Gabriel Tufeanu, propus de Guvern în 2014, al cărui mandat s-a încheiat în decembrie 2020
  • Radu Călin Cristea, propus de Guvern în 2014, decedat în octombrie 2020,
  • Radu Herjeu, propus de Camera Deputaților în 2014 (de PSD), mandat încheiat pe 8 februarie
  • Dorina Rusu, propusă de Administrația Prezidențială, mandat încheiat pe 8 februarie.

Coaliția de guvernare a discutat numele care urmează să fie propuse pentru Consiliul Național al Audiovizualului. Favoriți pentru a ocupa această poziție sunt: Mircea Toma, susținut de USR-PLUS, Dorina Rusu, susținută de președintele Klaus Iohannis și Ionel Palăr și Valentin Jucan, propuși de PNL.

Mircea Toma a declarat pe 5 martie pentru Europa Liberă că un lucru grav petrecut în România a fost „deprofesionalizarea unor programe care sunt transmise de marii operatori, care au reușit să transforme profesia de jurnalist în cea de mercenar politic”.

USR-PLUS și-a asumat susținerea lui Mircea Toma ca membru și pe Dan Radu ca supleant. Mircea Toma este președintele Active Watch, iar Dan Radu este vicepreședintele Asociației „Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei.

„Ambele nominalizări au avut la bază profesionalismul și integritatea pe care le-au dovedit de-a lungul timpului în domeniile în care au activat”, a justificat USR-PLUS propunerile făcute.

Surse din PNL au declarat pentru Europa Liberă că liberalii îi susțin pe Ionel Palăr, fost deputat de Bacău, și pe Valentin Jucan, fost membru în CNA și purtător de cuvânt al Consiliului Județean Cluj.

Fost parlamentar PNL în perioada 2004-2020, Ionel Palăr nu are vreo legătură cu domeniul audio-vizualului. În legislatura trecută, liberalul a fost membru al Comisiei de Administrație și amenajarea teritoriului.

Valentin Jucan este propus de Guvern pentru un nou mandat de membru în Consiliul Național al Audiovizualului. El a fost purtător de cuvânt al Consiliului Județean Cluj, fiind susținut de Alin Tișe pentru funcția de la nivel central. Jucan vine pe filiera PDL din PNL și a mai fost membru al CNA în perioada 2012 – 2018.

Președintele Klaus Iohannis a decis să o repropună pe Dorina Rusu pentru funcția de membru CNA.

Procedura parlamentară prevede ca Birourile Permanente reunite să trimită Comisiilor de Cultură lista persoanelor nominalizate pentru a fi audiate.


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Foarte interesante amănunte...