Vestigii ce atestă prezenţa omului de Neanderthal pe o insulă greacă, descoperite de cercetători (studiu)

Vestigii ce atestă prezenţa omului de Neanderthal pe o insulă greacă, descoperite de cercetători (studiu)

Oamenii de ştiinţă au adus pentru prima dată dovezi în sprijinul prezenţei omului de Neanderthal pe insula greacă Naxos, fapt care atestă activitatea umană în regiunea Mării Egee cu mult înainte de ceea ce preconizaseră anterior cercetătorii, potrivit unui nou studiu preluat de AFP.

"Săpăturile au scos la iveală date fiabile necesare pentru atestarea unei activităţi culturale mai vechi decât perioada paleolitică în bazinul egeean", potrivit acestui studiu publicat miercuri în revista Science Advances.

"Datele arată că umanitatea arhaică şi modernă a pătruns în Egeea cu zeci de milenii mai devreme'' decât se preconizase până acum, au precizat antropologii şi arheologii care au făcut descoperirile.

"Datarea paleodosimetrică", care utilizează efectele radiaţiei asupra mineralelor, sugerează că oamenii de Neanderthal erau prezenţi în această regiune cel mai devreme "acum 200.000 de ani'', adaugă studiul.

Oamenii de Neanderthal ar fi pătruns în această regiune în urma unei scăderi a nivelului mării din timpul unei perioade de glaciaţiune, când Anatolia era legată de continent în partea de sud-est a Europei sau prin intermediul navigaţiei, mai explică studiul.

Începând din 2013, experţii canadieni, greci, francezi, sârbi şi americani din această echipă de cercetători au făcut săpături pe o colină cu înălţimea de 152 de metri, la Stelida, în vestul insulei Naxos.

Cercetătorii au descoperit răzuitoare, vârfuri de săgeţi şi alte unelte din piatră, conforme celor utilizate de omul din Neanderthal.

Naxos este cea mai mare insulă din arhipelagul Ciclade, în Marea Egee.

"Până în prezent, locul cu cea mai mare vechime din Naxos era Peştera lui Zas, care datează de acum 7.000 de ani. Am prelungit istoria insulei cu 193.000 de ani", a declarat pentru agenţia de presă greacă ANA directorul proiectului Tristan Carter, antropolog al Universităţii McMaster din Ontario.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…