Vicecancelarul german: Incompetența Europei nu trebuie să ucidă CETA

Vicecancelarul german: Incompetența Europei nu trebuie să ucidă CETA

Acordul economic și comercial cuprinzător între Uniunea Europeană și Canada (CETA) nu trebuie să cadă victimă a politicii interne europene, a estimat sâmbătă vicecancelarul german Sigmar Gabriel, care deține portofoliul economiei în guvernul de la Berlin, relatează DPA.

''Aceasta este o problemă internă europeană, o problemă internă belgiană și nu o problemă a Canadei. CETA este un acord excelent și nu poate eșua din cauza incompetenței Europei în a găsi o cale de echilibrare a intereselor între regiuni'', a spus oficialul german.

Semnarea acordului CETA este prevăzută pentru 27 octombrie, la Bruxelles, conform calendarului stabilit inițial de UE și Canada.

După ce România și Bulgaria și-au ridicat obiecțiile cu privire la tratatul CETA, în urma acordului la care au ajuns cu Canada în chestiunea liberalizării regimului de vize, toate statele din UE și-au dat consimțământul pentru încheierea acestui tratat, cu excepția Belgiei, ce are nevoie de acordul tuturor celor cinci entități federale componente. Nemulțumită de mai multe prevederi ale tratatului, în special de cele referitoare la arbitrajul disputelor comerciale între companii și guverne, regiunea Valonia nu și-a dat încă acest acord.

La finalul întrevederii avute sâmbătă dimineață cu ministrul canadian al comerțului, președintele Parlamentului European, Martin Schulz, a indicat că Summitul UE-Canada, prevăzut pentru joi la Bruxelles, rămâne pentru moment pe agendă. ''Problemele sunt pe masa europenilor și trebuie să încercăm să le rezolvăm. Această întâlnire a fost foarte constructivă și va fi poate decisivă. Eu rămân optimist'', a spus Schulz.

El are prevăzută sâmbătă o întâlnire și cu șeful guvernului regiunii belgiene Valonia, Paul Magnette.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Foarte interesante amănunte...