Vicepremierul Ungariei cere autonomie teritorială pentru Ţinutul Secuiesc, autonomie culturală pentru Partium şi autonomie pe bază personală în zona de sud a Transilvaniei

Vicepremierul Ungariei cere autonomie teritorială pentru Ţinutul Secuiesc, autonomie culturală pentru Partium şi autonomie pe bază personală în zona de sud a Transilvaniei

Zsolt Semjén, vicepremierul ungar responsabil pentru politicile naţionale, a cerut joi autonomia teritorială pentru maghiarii din Ţinutul Secuiesc, potrivit agenţiei maghiare de presă MTI. Înaltul demnitar ungar a mai cerut o “puternică autonomie culturală” pentru maghiarii din regiunea Partium (nord-vestul României) şi autonomie pe bază personală în zona de sud a Transilvaniei, relatează  G4Media.ro .

Zsolt Semjén a mai spus că autonomia nu este o favoare sau o cerinţă extremă, ci o practică de succes deja prezentă în UE, potrivit MTI.

Zsolt Semjén adăugat că nu se doreşte ca Budapesta să fie cea care spune ce anume se potriveşte, acest lucru trebuie decis de comunităţile locale, dar din Ungaria se va oferi tot sprijinul necesar pentru asta.

Reamintim că un înalt reprezentant al premierului maghiar a mijlocit la începutul acestui an colaborarea dintre cele trei partide ale maghiarilor, colaborare ce a dus la elaborarea unei declaraţii comune prin care acestea cer autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc.

De notat că în data de 10 martie, la mitingul pro-autonomie organizat la Târgu-Mureș s-a înregistrat o participare mult sub așteptări. Potrivit HotNews.ro, circa 2.000 de manifestanți au participat  la o comemorare la monumentul Secuilor Martiri și au pornit apoi într-un marș spre centrul municipiului Târgu-Mureș, pentru a depune la Instituția Prefectului o petiție prin care solicită autonomie teritorială, potrivit Agerpres. Numărul este cu mult mai mic decât preconizau organizatorii. Balazs Izsak, președintele Consiliului National Secuiesc spunea că se așteaptă ca circa 40.000 de maghiari să participe la eveniment.

Zsolt Semjén, vicepremierul ungar responsabil pentru politicile naţionale, a prezentat publicaţia “Rezultatele politicii naţionale, 2010-2018”. Zsolt Semjén a spus că s-a oferit singurul răspuns posibil astăzi la “catastrofa Trianon”, iar cei peste un milion de cetăţeni maghiari noi şi politica naţională construită este “istoria însăşi”, acest lucru va dăinui, a specificat politicianul ungar.

Zsolt Semjén a mai calificat drept “tragică” unificarea Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu- Mureş cu o altă universitate din acelasi oraş, adaugând că aceasta va primi tot sprijinul guvernului maghiar. Semjén a solicitat guvernului român să acţioneze şi şi-a exprimat încrederea că legile româneşti vor fi respectate, potrivit MTI. Demnitarul maghiar a subliniat că, dacă nu mai există cale de întoarcere, sunt dispuşi să creeze un cadru de funcţionare pe modelul Universităţii Sapientia secţiei maghiare de la UMF Târgu-Mureş.



Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...