Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt: Un milion de etnici maghiari au solicitat dublă cetățenie

Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt: Un milion de etnici maghiari au solicitat dublă cetățenie

Un milion de etnici maghiari care trăiesc în afara granițelor Ungariei au solicitat cetățenie maghiară, după ce Parlamentul de la Budapesta a adoptat, în urmă cu șapte ani, Legea dublei cetățenii, a declarat miercuri, la Tușnad Băi, vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt.

 

Oficialul maghiar a menționat, în deschiderea Universității de vară 'Tusvayos', că proiectul 'unificarea națiunii maghiare', început în 2010, a ajuns într-un 'punct de turnură', precizând că recent a fost depusă cererea de cetățenie cu numărul 1.000.000.

'Avem solicitarea cu numărul un milion și, până în noiembrie, vom avea și cetățeanul cu numărul un milion, care va depune jurământul', a spus Semjen Zsolt, potrivit traducerii oficiale, asigurată de organizatori.

În deschiderea Universității de vară de la Băile Tușnad a vorbit și Németh Zsolt, președintele Comisiei de politică externă a Parlamentului de la Budapesta, care a menționat, printre altele, că nutrește speranța că Tusvanyos va redeveni o platformă de dialog română-maghiară, așa cum a fost înainte de 2012.

'Sperăm să putem relua acel dialog româno-maghiar care, din 2012, de când a căzut Guvernul Ungureanu, este în catalexie (...) În ultimii cinci ani, asemenea dialog la nivel superior între cele două țări (România și Ungaria—n.r) nu a avut loc, dar acum sunt semne bune (...) Nutrim speranța că acest dialog va fi relansat în interesul celor două țări, în interesul minorităților din cele două țări (...) și al reînnoirii Europei', a declarat Németh Zsolt, potrivit traducerii.

El a apreciat pozitiv vizita pe care președintele Klaus Iohannis a făcut-o în cursul zilei de marți în județele Covasna și Harghita și și-a exprimat speranța că șeful statului român va fi prezent la viitoarele ediții ale Universității de vară de la Tușnad Băi.

Universitatea de vară și a tabăra studențească Tusvanyos de la Băile Tușnad, ajunsă la cea de-a 28-a ediție, este organizată de Consiliul Tineretului Maghiar (MIT) și Fundația Pro Minoritate.

În programul manifestării, care se va încheia pe 23 iulie a.c, sunt cuprinse dezbateri și simpozioane pe diferite teme: economice, științifice, interetnice, programe culturale, sportive, recreative și de divertisment.

Printre invitați se numără premierul Ungariei, Viktor Orban — care va fi prezent la Tușnad în ultima zi a Universității de vară, și oficiali din Ungaria, Slovacia și Polonia.

Potrivit organizatorilor, la Universitatea de vară de la Băile Tușnad sunt așteptați peste 60.000 de participanți pe toată durata manifestării.

AGERPRES/(A-autor:Oana Mălina Negrea, editor: Diana Dumitru, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu