Vicepreședintele american, în vizită pentru prima oară la UE și NATO

Vicepreședintele american, în vizită pentru prima oară la UE și NATO

Vicepreședintele american Mike Pence se întâlnește luni, la Bruxelles, cu liderii Uniunii Europene și ai NATO, în această ultimă zi a unei vizite oficiale în Europa în cursul căreia s-a străduit să-i asigure pe partenerii istorici ai SUA asupra stării de spirit a lui Donald Trump, comentează AFP.

Pence urmează să poarte discuții în cursul dimineții cu șefa diplomației UE, Federica Mogherini, cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, și cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, iar după-amiază să se întâlnească cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Bruxelles-ul, unde vicepreședintele american a participat duminică la un dineu cu premierul belgian Charles Michel, constituie ultima etapă a primului său turneu european.

La sfârșitul săptămânii, în Germania, el a participat la Conferința pentru securitate de la Munchen, unde s-a întâlnit cu elita diplomatico-militară mondială.

Asigurând de un angajament "de nezdruncinat" al SUA în cadrul NATO, pe fondul relațiilor glaciale între Alianța Nord-Atlantică și Rusia, garantând că Statele Unite vor împărtăși cu Europa "cel mai mare aliat" al lor valorile democrației și justiției, înaltul responsabil american a dorit să calmeze îngrijorările europene, subliniind de mai multe ori că se exprimă în numele președintelui Trump.

El ar urma să reitereze aceste declarații luni, în timp ce noua administrație republicană este percepută ca izolaționistă, naționalistă și mult mai puțin atașată legăturilor transatlantice decât cele precedente.

Federica Mogherini, care insistă cu regularitate asupra importanței pentru Europa a unor teme precum încălzirea climatică și funcționarea eficientă a ONU, între acestea fiind și dosarul israeliano-palestinian, a ieșit de mai multe ori din atitudinea sa rezervată după preluarea mandatului de către Donald Trump.

În urmă cu zece zile la Washington, ea a invitat SUA "să nu se amestece în politica europeană", în special după comentariile laudative ale noului președinte american față de Brexit, în condițiile în care în acest an vor avea loc alegeri în Franța și în Germania.

Mogherini a estimat — într-un interviu acordat în 15 februarie mai multor ziare europene — că relația UE-SUA riscă să fie de acum înainte "mai puțin automată". "Intrăm într-o etapă în care va trebui să analizăm dosar cu dosar, subiect cu subiect, bazându-ne pe propriile noastre valori, interese și priorități", a pronosticat ea, adăugând că "preferăm să lucrăm concertat în cât mai multe dosare posibil, dar nu este sfârșitul lumii dacă nu va fi cazul".

De această parte a Atlanticului, toată lumea are în minte afirmațiile lapidare ale lui Donald Trump despre UE pe care el o consideră a fi în solda intereselor germane și având în perspectivă continuarea fragmentării după "succesul" Brexit-ului, notează AFP.

La începutul lunii februarie, mulți europeni au fost indignați de declarațiile lui Ted Malloch, prezentat ca posibil viitor ambasador american la UE, care a comparat blocul european cu Uniunea Sovietică și a vorbit despre euro ca despre o "experiență eronată".

Tusk și Juncker, care se vor întâlni luni de asemenea cu Pence pentru prima oară, și-au exprimat îngrijorarea după alegerea surpriză a lui Donald Trump în noiembrie, în special cu privire la politica comercială dorită de administrația sa. La câteva zile după alegeri, Juncker a calificat chiar campania electorală a miliardarului republican drept "perfect dezgustătoare".

Cu ocazia vizitei lui Mike Pence la Bruxelles, cu trei luni înaintea celei a lui Donald Trump însuși, prevăzută să aibă loc la sfârșitul lunii mai, mai multe organizații neguvernamentale au lansat un apel la manifestații luni dimineața în fața sediilor instituțiilor europene cu scopul de a denunța politica noului președinte american, în special în domeniile imigrației și sănătății.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Guvernul elimină haosul liberalizării pieței energiei / Consumatorii vor putea primi reduceri de preț…

2 Ioan Stoica, patronul Caritas, a fost evacuat în plină iarnă și doarme sub cerul liber. Ajuns la 76 de ani, tr…

3 Guvernul pune piciorul în prag și vine cu proiecte pentru eliminarea haosului produs de ANRE / Până la ce dată v…

4 15 medici şi asistente, condamnaţi după ce au eliberat 1.000 de adeverinţe false / Patroana clinicii, 8 ani şi 4…

5 Ăsta pute a Secu de îți mută nasul / Cine este Gheorghe Dimitrescu, personajul urmărit penal alături de Dragnea