Vicepreședintele BCE crede că băncile europene ar avea nevoie de sprijin din partea statului după Brexit

Vicepreședintele BCE crede că băncile europene ar avea nevoie de sprijin din partea statului după Brexit

Dificultățile cu care s-au confruntat recent anumite bănci europene ar putea justifica un "mic" sprijin din partea statului, a declarat joi vicepreședintele Băncii Centrale Europene, Vitor Constancio, informează Reuters.

Potrivit lui Constancio, o interpretate strictă a regulilor care interzic ajutoarele de stat a împiedicat până acum băncile să își reducă activele cu probleme, astfel că băncile au păstrat în bilanțurile lor un stoc important de credite neperformante, dar acum a venit timpul să fie revizuită această abordare. În ultimele săptămâni acțiunile băncilor au scăzut puternic, investitorii fiind îngrijorați în special de băncile italiene și cele portugheze. Scăderea cotației acțiunilor a majorat costurile de finanțare ale băncilor și a alimentat îngrijorările cu privire la o reducere a creditului.

De altfel, autoritățile italiene au și demarat discuțiile cu Comisia Europeană cu privire la un plan de recapitalizare a băncilor din peninsulă cu fonduri publice.

"Situația actuală, după o nouă rundă de scădere a prețului acțiunilor după Brexit, justifică o reflexie profundă asupra mijloacelor de a compensa anumite insuficiențe ale pieței printr-un mic sprijin public destinat îmbunătățirii stabilității anumitor sectoare bancare. Fără această abordare, singura soluție viabilă la dispoziția autorităților de supervizare ar fi introducerea unor limite de timp pentru deprecierea creditelor neperformante, care, într-o abordare realistă, vor necesita mai mulți ani pentru a atinge niveluri rezonabile", a spus Vitor Constancio la o conferință organizată la Madrid.

Vicepreședintele BCE a subliniat însă că orice sprijin public va putea avea loc numai după ce acționarii și deținătorii de obligațiuni ai băncilor vor contribui și ei cu cel puțin 8% din pasivele totale, cum prevăd noile reguli europene în materie de rezoluție bancară.

BCE estimează că 7,1% din creditele bancare din zona euro erau neperformante la finele lui 2015, un raport de aproape cinci ori mai mare decât cel înregistrat în SUA. Italia și Grecia se află în cea mai proastă situație.

Vitor Constancio a mai spus că sectorul bancar european va continua să se reducă din cauza supracapacităților de care suferă iar fuziunile ar fi cea mai bună modalitate de a derula procesul de restructurare, chiar dacă a recunoscut că este puțin probabil să se repete valul de fuziuni înregistrat în perioada 2005-2007. O alternativă ar putea fi dezmembrarea ordonată a anumitor bănci, care s-ar putea traduce prin vânzarea anumitor activități.

AGERPRES/ (AS-autor: Constantin Balaban, editor: Andreea Marinescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria