Vicepreședintele Mike Pence avertizează Coreea de Nord 'să nu pună la încercare determinarea' președintelui Donald Trump

Vicepreședintele american, Mike Pence, care efectuează o vizită în Coreea de Sud, a avertizat luni regimul nord-coreean 'să nu pună la încercare determinarea' președintelui Donald Trump și a amintit că noul lider de la Casa Albă a ordonat deja atacuri executate recent în Siria și Afganistan, relatează agenția EFE.

'Vom neutraliza orice fel de atac și vom face față oricărei provocări nucleare sau cu rachete printr-un răspuns copleșitor', a declarat Pence după întrevederea avută cu președintele interimar sud-coreean Hwang Kyo-Ahn.

Anterior, Mike Pence a declarat în prima zi a vizitei sale în capitala sud-coreeană că 'toate opțiunile sunt pe masă' pentru rezolvarea problemei amenințărilor militare venite dinspre Coreea de Nord, după ce armata nord-coreeană a efectuat sâmbătă un nou test cu rachetă, aparent eșuat, și experții se tem că Phenianul pregătește în plus și un nou test nuclear.

Vicepreședintele american a avertizat de asemenea că 'epoca răbdării strategice a trecut', aluzie la doctrina administrației Barack Obama, care avea în vedere o strategie ce combina refuzul dialogului cu Phenianul și înăsprirea sancțiunilor, fostul președinte american sperând că în acest mod regimul nord-coreean va face concesii la capitolul înarmării nucleare ori se va confrunta cu tensiuni interne.

Un subiect important pe agenda discuțiilor purtate de Mike Pence în Coreea de Sud este instalarea în această țară a sistemului antirachetă american THAAD (U.S. Terminal High Altitude Area Defense).

Ministerul sud-coreean al Apărării a anunțat luni, potrivit agenției Yonhap, că planul privind desfășurarea cât mai rapidă în Coreea de Sud a sistemului THAAD nu se va schimba.

Autoritățile de la Seul au răspuns astfel unor relatări conform cărora Coreea de Sud și SUA ar intenționa să revizuiască acest plan din rațiuni politice.

Anterior, un oficial american ce-l însoțește pe vicepreședintele Mike Pence în vizita aflată în desfășurare la Seul a declarat în fața presei că definitivarea calendarului amplasării sistemului THAAD va depinde de hotărârile pe care le va lua viitorul președinte sud-coreean — care va fi ales la scrutinul din 9 mai — și astfel instalarea acestui sistem ar putea să întârzie câteva săptămâni sau câteva luni.

Pentagonul a anunțat în luna martie că primele două lansatoare de rachete ale sistemului THAAD au sosit în Coreea de Sud.

Potrivit agenției Reuters, Ministerul de Externe chinez a reafirmat luni opoziția autorităților de la Beijing față de amplasarea acestui sistem antirachetă în Coreea de Sud, radarul puternic ce compune acest sistem fiind considerat de China o amenințare la adresa securității ei.

În contextul noilor tensiuni din peninsula coreeană, președintele SUA, Donald Trump a avertizat că nu va permite Coreii de Nord să dezvolte o rachetă balistică ce ar putea fi capabilă să lovească teritoriul SUA și a ordonat deplasarea în apropierea peninsulei coreene a unei flotile militare din care face parte și portavionul Carl Vinson.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Adevărul despre ce se întâmplă în America?

2 Ambasadorul SUA la Bucureşti: SUA nu au un alt prieten mai bun decât România. Credeți în voi înșivă. Vom ajuta…

3 Surse / Firea a încercat un scenariu lacrimogen cu ambulanța pe motiv de dosar la DNA privind spitalul Gomoiu

4 Firea, primul semnal că nu va mai candida! Va da vina pe problemele medicale

5 Megadosar de prostituție: Oameni de afaceri și polițiști, trimiși în judecată în cazul clubului unde se distra…