Victor Costache: Rămânem, în continuare, vigilenţi cu privire la posibilitatea escaladării epidemiei de coronavirus în Europa

Victor Costache: Rămânem, în continuare, vigilenţi cu privire la posibilitatea escaladării epidemiei de coronavirus în Europa

Autorităţile române rămân, în continuare, vigilente cu privire la posibilitatea escaladării epidemiei de coronavirus în Europa, în strânsă cooperare cu statele membre şi instituţiile UE, ECDC, EMA, dar şi cu OMS, în vederea asigurării protecţiei sănătăţii publice pentru cetăţenii europeni, a declarat ministrul Sănătăţii, Victor Costache, la Reuniunea extraordinară a Consiliului ministerial pentru Muncă, Politică Socială, Sănătate şi Protecţia Consumatorilor.

"Pe agendă am avut dezbateri importante din perspectivă politică şi strategică în ceea ce priveşte răspunsul sistemelor de sănătate europene la noul coronavirus COVID-19. La fel ca şi celelalte state membre, România aplică măsurile necesare pentru limitarea infecţiilor cu noul COVID -19. Rămânem, în continuare, vigilenţi cu privire la posibilitatea escaladării epidemiei de coronavirus în Europa, în strânsă cooperare cu statele membre şi instituţiile UE, ECDC, EMA, dar şi cu OMS, în vederea asigurării protecţiei sănătăţii publice pentru cetăţenii europeni la cel mai înalt nivel", a declarat ministrul, citat într-un comunicat transmis presei.

În intervenţia susţinută, ministrul Costache a subliniat că, în cadrul pregătirii pentru gestionarea situaţiei epidemiologice determinată de ameninţarea COVID - 2019, la nivel naţional au fost stabilite 4 scenarii de intervenţie în funcţie de evoluţia epidemiologică, cu măsuri concrete pentru fiecare etapă a unei posibile pandemii.

În primele două scenarii sunt instituite măsuri de prevenire şi limitare a îmbolnăvirilor, cu accent pe depistare activă şi monitorizarea persoanelor care se întorc din zonele afectate.

În cazul în care pe teritoriul ţării se va identifica transmiterea susţinută pe scară largă, cu creşterea presiunii asupra sistemului de îngrijiri de sănătate, vor fi aplicate un alt tip de măsuri prevăzute în scenariile cele mai severe.

"România a reuşit în această perioadă să ia măsurile necesare pentru limitarea răspândirii COVID-19. Susţinem acţiunile întreprinse la nivelul Comisiei UE şi a celorlalte instituţii europene", a mai spus ministrul Sănătăţii.

Costache a participat vineri la Reuniunea extraordinară a Consiliului ministerial pentru Muncă, Politică Socială, Sănătate şi Protecţia Consumatorilor - EPSCO sub egida Preşedinţiei croate a Consiliului UE (PRES HR).

În cadrul acestui eveniment, miniştrii sănătăţii din Uniunea Europeană au discutat despre măsurile de prevenire şi limitare a răspândirii noului coronavirus luate de statele membre în această perioadă şi au realizat o evaluare a mecanismelor existente de răspuns la nivel european cu privire la această nouă ameninţare.

Statele membre UE, precum şi reprezentanţii instituţiilor europene, cei ai OMS, EMA şi ECDC au subliniat importanţa coordonării, colaborării şi schimbului de informaţii între statele blocului comunitar, în vederea unui răspuns unitar pentru limitarea răspândirii COVID-19.

"În prezent, în spaţiul european sunt confirmate peste 4.000 de cazuri cu noul coronavirus şi toţi oficialii UE au fost de acord că este necesară suplimentarea aprovizionării cu echipamente de protecţie pentru personalul medical şi substanţe dezinfectante necesare unităţilor sanitare, dar şi impunerea unor restricţii în ceea ce priveşte mobilitatea populaţiei. Este nevoie de diseminarea continuă a informaţiilor către populaţie privind situaţia existentă şi măsurile de prevenire. În acest moment, nu există discontinuitate în aprovizionarea cu medicamente la nivel european", se mai arată în comunicatul de presă.

Totodată, în marja reuniunii, ministrul Victor Costache a avut o întâlnire bilaterală cu ministrul francez al Sănătăţii, Olivier Veran, cei doi oficiali convenind o viitoare colaborare în domeniu. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...