Victor Hugo, salvatorul catedralei Notre-Dame în secolul al XIX-lea, când monumentul era în pericol de a fi abandonat

Victor Hugo, salvatorul catedralei Notre-Dame în secolul al XIX-lea, când monumentul era în pericol de a fi abandonat

Prin capodopera sa ''Notre-Dame de Paris'', scriitorul Victor Hugo a iniţiat mişcarea care a salvat, în secolul al XIX-lea, catedrala pariziană, aflată la acea vreme în pericol de a fi abandonată, a explicat pentru AFP istoricul Adrien Goetz.

"Romanul 'Notre-Dame de Paris', publicat în 1831, este cel care a demarat procesul de conştientizare a stării în care se afla catedrala în acea epocă'', a explicat istoricul, membru al Academiei de Arte Frumoase, autorul prefeţei romanului în ediţia publicată de Folio-Classique.

"Notre-Dame trecuse prin Revoluţie, Imperiu, se afla într-o stare critică", a explicat istoricul. Mai ales că edificiul fusese deteriorat odată cu jefuirea arhiepiscopiei din timpul Revoluţiei de la 1830 şi a revoltelor din Saint-Germain-l'Auxerrois, în 1831.

"Acest roman este o pledoarie pentru apărarea edificiilor medievale şi a (catedralei) Notre-Dame de Paris", a explicat Goetz, mai precis, o reapropiere de Evul Mediu după Epoca Luminilor. "Se produce o întoarcere la imaginarul medieval odată cu începutul secolului al XIX-lea", a explicat istoricul.

Lucrarea ''are un asemenea succes, începând cu 1832, încât lansează o modă şi este urmată de crearea serviciului monumentelor istorice, Prosper Mérimée, devenind primul inspector al instituţiei, în 1834. Acesta este cel care încredinţează lucrările de renovare lui Viollet-Le-Duc''.

"Există multe capitole lungi, un fel de digresiuni, esenţiale, fără îndoială, pentru Hugo, în care apără monumentele, apără Evul Mediu, pe care l-am abandonat, şi denunţă distrugerile provocate de arhitecţii de la finele secolului al XVIII-lea şi începutul secolului al XIX-lea. Vrea să înţelegem istoria momentului şi să încercăm să o salvăm", a mai adăugat expertul.

"Acest lucru este similar cu descoperirea de către romantici a unui Ev Mediu care le-a permis să viseze după toţi anii dedicaţi exclusiv antichităţii greceşti şi romane", continuă istoricul. "Colecţionăm obiecte din Evul Mediu, descoperim un patrimoniu care a fost deteriorat de perioada Revoluţiei şi de cea a Imperiului".

În capitolul intitulat ''Notre-Dame'', Victor Hugo scrie: "Fără îndoială, biserica Notre-Dame de Paris este încă şi astăzi un edificiu impozant şi sublim".

''Dar, adaugă scriitorul, oricât de frumoasă s-a păstrat, îmbătrânind, e greu să nu oftăm, să nu ne indignăm în faţa degradărilor, mutilărilor fără număr, pe care, simultan, timpul şi oamenii le-au adus venerabilului monument, fără respect pentru Carol cel Mare, care a aşezat prima piatră, pentru Philippe Auguste, care a pus-o pe ultima.''AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa