Victor Paul Dobre: PNL va depune în Parlament un nou proiect de lege pentru alegerea primarilor în două tururi

Deputatul Victor Paul Dobre, vicepreşedinte regional al PNL, a declarat joi, la Constanţa, că liberalii vor depune în Parlament un nou proiect de lege pentru revenirea la sistemul de alegere a primarilor în două tururi de scrutin.

Victor Paul Dobre a afirmat, într-o conferinţă de presă, că liberalii consideră că legea de alegere a primarilor într-un singur tur este contra democraţiei, fiind elaborată şi votată de PSD în interesul propriului partid.

"Actuala lege este contra democraţiei. În fapt, actuala lege este făcută de PSD pentru PSD. Mai e un partid care e beneficiar, din motivele lor: UDMR-ul. Singura dată când PSD-ul a câştigat Primăria Capitalei a fost în acest sistem, într-un singur tur. Niciodată Partidul Social Democrat nu va câştiga în două tururi Capitala. Şi dacă îmi permiteţi un pronostic, nici Constanţa şi multe alte mari oraşe", a declarat deputatul liberal.

El a reiterat că PNL s-a opus actualului sistem de alegeri şi a formulat amendamente în mai multe rânduri.

"Ne-am opus acestui proiect de lege în 2010 când s-a adoptat, chiar primarii noştri, mi-aduc aminte o ligă a aleşilor locali la Braşov în acel an, (...), în unanimitate liga aleşilor locali a PNL a fost de acord să milităm pentru revenirea la două tururi. Am susţinut-o, am depus atunci un proiect de lege, a fost respins. La corectarea legilor electorale, în 2015, am fost în continuare pentru alegerea în două tururi, am depus amendamente, au fost respinse, am adoptat legile, pentru că în momentul acela existau o serie întreagă de priorităţi printre care o chestiune foarte importantă, reglementarea finanţării campaniilor electorale şi legea din 2015 a fost net superioară la ceea ce fusese până atunci", a spus Dobre.

Deputatul liberal a afirmat că sistemul de alegere a primarilor într-un singur tur de scrutin nu conferă suficientă legitimitate primarului ales şi că este în esenţă nedemocratic.

"Actualul sistem într-un singur tur, o dată nu este democratic pentru că până la urmă poţi fi ales şi cu 10-15 % din voturile unei comunităţi primar, deci primarul ales nu are suficientă legitimitate. A doua chestiune, limitează accesul democratic al unor noi forţe politice sau partide constituite conform legii în fiecare localitate şi pentru localitate, ceea ce e o contra democraţiei. Acum avem un proiect de lege pentru alegerea primarilor în două tururi şi în continuare ne batem pentru acest lucru, pentru că ne batem pentru democraţie, pentru a pune la dispoziţia celor care aleg opţiuni cât mai diverse şi posibilitatea ca primarul ales să reprezinte în cât mai mare măsură comunitatea, să aibă o legitimitate", a menţionat deputatul PNL Victor Paul Dobre. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Cattani de România lovește din nou! Dosar penal la DNA în cazul achiziției de măști medicale de la …

2 Mafie pe față! / Mandatul de arestare în lipsă emis pe numele lui Iorgulescu Jr. a fost anulat pe motiv de viciu…

3 Milițianul Neluțu, care a infectat zeci de persoane la spitalul Gerota din Capitală, a fost externat pe ascuns…

4 Cei „12 apostoli” ai dezinformării despre coronavirus au ajuns și în România

5 VIDEO Generalul Oprea face ordine la Suceava: Cadrele medicale care refuză carantina au ca variante șomajul te…

recomandări

Te ia DNA: Ghita Sebastian, Teamnet, Hidrocanal

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

12 metode delicioase de a găti un ou