Victor Pițurcă scapă de controlul judiciar

Victor Pițurcă scapă de controlul judiciar

Tribunalul București a decis, miercuri, revocarea controluluiu judiciar dispus în cazului lui Victor Pițurcă, pus sub acuzare de DNA în dosarul privind utilajele neconforme achiziționate de Romarm.

Victor Pițurcă este cercetat penal de DNA. Foto: Inquam

Tribunalul București a admis plângerea fostului selecționer al României și a dispus revocarea controlului judiciar, urmând ca interdicțiile dispuse în cazul acestuia de DNA să fie ridicate.

Victor Pițurcă este acuzat de cumpărare de influență. În același dosar sunt cercetați sub control judiciar Alexandru Pițurcă (fiul lui Victor Pițurcă) și Gabriel Țuțu (directorul companiei de stat Romarm).

În cazul ultimilor doi, urmează ca instanța să judece contestațiile pentru a stabili dacă se impun măsuri preventive mai dure sau dacă va fi ridicat controlul judiciar.

În cauză sunt cercetate și alte persoane, în ultima perioadă fiind audiați mai mulți martori, printre care și fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui.

Acuzațiile DNA

"Pe fondul pandemiei generate de virusul COVID – 19, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, suspectul Țuțu Gabriel, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de cealaltă persoană cercetată în prezenta cauză (n.r. Victor Piţurcă), în condiții dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziție publică (ce vizau cumpărarea a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție). Prin demersurile menționate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menționate mai sus, valoarea materiei prime și ulterior contravaloarea unor piese și servicii conexe (în afara contractului)", a transmis DNA la mediatizarea cauzei.

Totodată, procurorii spun că în intervalul martie -aprilie 2020, şeful Romarm ar fi cerut , printre altele, de la reprezentanții societăților implicate în achizițiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măști de protecție neconforme către Ministerul Apărării Naționale (MApN) a unui prieten de-al său, fără ca acesta să desfășoare activități comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecție și efectuarea unor plăți către acesta, (40% din cota de profit rezultată) sub aparența unui contract de consultanță.

"În schimbul acestor „servicii” suspectul Țuțu Gabriel ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra funcționarilor din cadrul M.Ap.N. și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct și fără proceduri publice contractele de furnizare dar și să efectueze recepția fără problemă a produselor respective și să achite la timp facturile emise în acest sens. În contextul menționat mai sus, suspectul Țuțu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei", mai spun anchetatorii.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Am văzut poza şi mi-am dat seama că nu se leagă ceva” / Lunetistul care a ucis un terorist de la 3,5 km contrazice FBI-ul în cazul atentatului asupra l…

2 Dezvăluirile scandaloase de acum 15 ani despre Coldea și Băsescu se cam adeveresc...

3 „Doar în Africa am mai văzut așa ceva” / Codin Maticiuc, șocat de camera în care a stat într-un hotel din Costinești

4 Imagini istorice din anii '70 / De frica rușilor, Transfăgărăşanul a fost construit în doar patru ani

5 Imagini care dau fiori cu podul unde a deraiat trenul internaţional IRN 347(Dacia Wien Hauptbahnhof - Bucureşti Nord)