Victorie pentru PNL/PSD a renunțat să îl susțină pe Toni Greblă la șefia Autorității Electorale Permanente/Caută un nou candidat

Victorie pentru PNL/PSD a renunțat să îl susțină pe Toni Greblă la șefia Autorității Electorale Permanente/Caută un nou candidat

PSD a renunțat la Toni Greblă pentru șefia Autorității Electorale Permanente, au declarat pentru G4Media surse din partid. Partidul caută acum un nou candidat pe care să îl susțină la șefia instituției, după ce opoziția, o parte a societății civile, dar și PNL au respins nominalizarea lui Greblă pe motiv că este lipsit de independență în raport cu PSD.

Update 11.33: Numirea noului șef la Autoritatea Electorală Permanentă a fost scoasă de pe ordinea de zi. Calendarul de numiri la AEP a fost prelungit astfel pe 17 martie se vor face nominalizări, 24 martie audieri iar pe 28 martie se va vota noua propunere în plenul reunit al celor două camere, au declarat surse politice pentru G4Media.ro.

Update 10.29: Votul pentru numirea noului șef al AEP va fi amânat cu trei săptămâni, au declarat pentru G4Media surse politice. E posibil ca Toni Greblă, candidatul susținut de PSD, să își retragă candidatura, au declarat pentru G4Media sursele citate.

Articol inițial: Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului are pe ordinea de zi de marți votul pentru desemnarea noilor șefi la două instituții esențiale pentru democrație: Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) și Consiliul Național al Audiovizualului (CNA).

La CNA, singurul candidat este Monica Gubernat, susținută de PSD. Pentru ca această să poată fi instalată la CNA, coaliția PSD-PNL-UDMR a votat în decembrie 2022 în plenul Camerei Deputaților o modificare a legii CNA.

Pentru a o putea reinstala pe Monica Gubernat ca președinte al CNA, a fost nevoie de modificarea Legii de funcționare a instituției, care prevede clar că un președinte demis nu mai poate ocupa funcția.

Gubernat fusese demisă din funcție în iulie 2021 de coaliția PNL – USR, iar acum va fi repusă în funcție la cererea PSD. Sub șefia lui Gubernat, CNA s-a remarcat prin lipsa de reacție față de derapajele de la principalele televiziuni.

La AEP, parlamentarii au de ales între Toni Greblă (susținut de coaliția PSD-PNL-UDMR) și Iulia Andrea Băbeanu (susținută de AUR). Potrivit informațiilor G4Media, Toni Greblă are prima șansă la șefia instituției, rămasă vacantă după demisia lui Florin Mitulețu Buică, și el susținut de PSD și plecat după ce ANI i-a făcut plângere penală pentru că și-ar fi angajat cumnata în instituție.

Toni Greblă (69 de ani) este prefectul Capitalei din mai 2022. Anterior, el a fost președintele secției de drept privat din Consiliul Legislativ, secretar general al guvernului Dăncilă, judecător la Curtea Constituțională, senator PSD și prefect de Gorj.

Toni Greblă a fost timp de câteva zile în 2022 și administrator la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Economedia.ro a scris în 10 martie 2022 că Toni Greblă este incompatibil în funcția de administrator al Companiei de Drumuri (CNAIR), iar acesta s-a retras la puțin timp după ce ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu l-a numit în Consiliul de Administrație.

DNA l-a acuzat pe Greblă că, în perioada 2010 – 2015, aflat în exercitarea funcţiilor de senator (2010 – 2013) şi judecător la Curtea Constituţională (2013 – 2015), ar fi pretins şi primit de la omul de afaceri Ion Bîrcină, cu titlu de foloase necuvenite, folosinţa gratuită, service-ul şi asigurarea pentru un autoturism marca BMW Seria 5, în echivalent de 56.070 de euro. În 2019 Înalta Curte de Casație și Justiție l-a achitat definitiv pe Toni Greblă.


Citește și:

populare
astăzi

1 Da, este dr. Andrei Nae, lector la catedra de limba engleză, membru în comisia de admitere a Universității București

2 Un caz „special”...

3 Cel mai negru scenariu pentru România...

4 Dezvăluirea lui Băsescu despre proprietarul Bazei Mihail Kogălniceanu...

5 VIDEO Acest monstru este dovada vie a faptului că lumea n-a fost și nici nu va fi bună vreodată...