VIDEO Atac armat aproape de târgul de Crăciun din Strasbourg! Trei morți și 12 răniți

VIDEO Atac armat aproape de târgul de Crăciun din Strasbourg! Trei morți și 12 răniți

Trei oameni au fost ucisi si 12 sunt raniti dupa ce o persoana a deschis focul in apropierea targului de Craciun din centrul orasului francez Strasbourg. Atacatorul a fost identificat, dar inca nu a fost prins si intreg orasul e in alerta maxima. El a fost insa impuscat de un soldat inainte sa fuga. Se pare ca el se afla in evidentele Politiei, fiind suspiciuni ca are legaturi cu organizatii radicale. Incidentul e tratat ca unul terorist.

Mai multi europarlamentari si jurnalisti romani au fost blocati ore bune in sediul Parlamentului European, unde se desfasura la ora atacului sesiunea plenara. MAE a precizat ca nu sunt confirmate victime de cetatenie romana. Romanii pot suna pentru informatii la Consulatul General de la Strasbourg: +33 369.321.938, apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de catre operatorii Call Center in regim de permanenta sau la numarul de urgenta al oficiului consular: +33 6.27.05.00.22.

Franta traverseaza o perioada cu tensiuni majore, dupa ce protestele Vestelor Galbene au escaladat in violente si sute de oameni au fost arestati. Gradul de alerta terorista a ramas la cel mai ridicat nivel dupa atentatele din 2016 si 2017. Amintim ca, in iulie 2016, 87 de oameni au fost ucisi si 456 raniti la Nisa, intr-un atentat produs de Ziua Nationala a Frantei.

Comisarul.ro v-a prezentat, in format LIVE TEXT, desfasurarea evenimentelor de la Strasbourg:

04:20 - Atacul s-a soldat cu trei morti si 12 raniti, dintre care sase foarte grav, a anuntat ministrul francez de Interne, Christophe Castaner, la sediul prefecturii Bas-Rhin. Mai devreme, primarul orasului, Roland Ries, afirmase ca bilantul este de "patru morti si vreo zece raniti".

03:13 - In cele din urma s-a decis inchiderea scolilor miercuri. Parintii sunt sfatuiti sa tina copiii acasa, insa avand in vedere ca anuntul e atat de din scurt, scolile vor fi pregatite sa ii primeasca pe elevii care vor fi totusi adusi.

03:00 - Macron a postat un mesaj pe Twitter. E prima iesire publica pe tema atentatului: "Solidaritatea intregii natiuni cu Strasbourgul, victimele noastre si familiile lor".

00.12: Atacatorul a fost încercuit de poliție, au loc împuscături, spun surse apropiate anchetei citate de Reuters

Potrivit acelorași surse, atacatorul a fost identificat drept un suspect de furt, în vârstă de 29 de ani.

00.07: Poliția anunță că bilanțul a ajuns la cel puțin patru morți (postul Alsace 20)

00.04: O a doua operațiune e în desfășurare în Piaţa Broglie, din centrul istoric al Strasbourg-ului, potrivit municipalității

„Există o suspiciune cu privire la o a doua persoană” care ar fi implicată în atac, a informat sursa citată, în condițiile în care un prim individ, cu o „fișa S” pe numele său, este în continuare căutat de poliție.

23.46 Domiciliul atacatorului a fost percheziționat în cursul dimineții de către jandarmi, însă acesta nu a fost prins, transmite BFMTV. În casa suspectului au fost găsite grenade. Este vorba de un tânăr de 29 de ani, născut la Strasbourg, cu domiciliul în cartierul Neudorf.

23:38 - La aceasta ora se pare ca are loc un schimb de focuri de arma intre atacator si politisti, transmite Euronews.

23:33 - Apar primele detalii despre atacator. Acesta ar fi cetatean francez, nascut in Strasbourg, in varsta de 29 de ani. Potrivit Le Parisien, atacatorul a fost identificat cu ajutorul camerelor de securitate.

23.21: Un bilanț provizoriu furnizat de prefectura locală: 13 victime, dintre care 2 persoane decedate, 7 grav rănite și 4 ranite ușor

23:12 - Atacatorul era cunoscut politiei si avea antecedente, anunta politia. Presa franceza spune ca era cunoscut drept cu legaturi cu grupari radicale.

23.00 Autoritățile franceze au anunțat că există doi morți și 11 răniți, dintre care șapte sunt în stare gravă.

22.50 Atacatorul a fost identificat, dar forțele de ordine încă nu l-au prins, transmite Reuters citând surse din poliția franceză. Ministrul de Interne, Christophe Castaner, a plecat către Strasbourg.

22:45 - Unele publicatii citeaza surse care vorbesc de 3 morti si 9 raniti. Nu exista insa confirmare pentru acest bilant.

22:42 - Palatul Elysee a anuntat ca Emmanuel Macron este tinut la curent cu toate detaliile operatiunii, in timp ce ministrul de Interne se deplaseaza la fata locului.

22.37 Numărul răniților a crescut la zece. Poliția a evacuat oamenii de pe străzile din centrul orașului, iar persoanele aflate în barurile și restaurantele din centru au rămas blocate în interior, transmite francetvinfo.fr.

22:35 - Prefectura a confirmat ca atacatorul este inca in libertate.

22.34 Atacul a fost confirmat de ministrul france de  Interne care l-a caracterizat ca ”un incident serios de securitate publică”, transmite BBC.com. Un jurnalist din presa locală, Bruno Poussard, a relatat pe Twitter că atacul a început cu câteva împușcături, urmate apoi de rafale.

22:28 - Bilantul se modifica rapid. Autoritatile anunta deja ca 9 persoane sunt ranite.

22:25 - Martorii spun ca au auzit focuri de arma timp de 10 minute.

22:23 - Primul bilant oficial arata ca o persoana a fost ucisa si alte 6 sunt ranite. Atacatorul inca nu a fost prins.

22:18 - Si europarlamentarul PNL Siegfried Muresan se afla la Strasbourg: "Parlamentul European a fost inchis, nu intra si nu iese nimeni. In interior continua sedintele. Eu sunt in plen si voi vorbi imediat in dezbaterea despre buget".

22:11 - Printre cei impuscati ar fi si un turist strain.

22:09 - Europarlamentarul roman Cristian Preda, care se afla la Strasbourg, a povestit, la Digi24, ca sunt cel putin 7 raniti si politica inca nu a prins atacatorul.

"Inteleg ca sunt 7 raniti confirmati, dar operatiunea e in curs. Politia cauta sa prinda faptuitorul sau faptuitorii, nu este clar", a spus Preda.

Intrebat daca se merge pe ipoteza atacului terorist, Preda a spus ca inca nu: "se vorbeste doar de operatiunea politiei".

22.07 Potrivit Prefecturii Bas-Rhin, o persoană a fost ucisă, iar alte șase au fost rănite în atac.

Atacatorul este încă în libertate, potrivit unei surse din poliție citate de Le Figaro.

22:05 - Europarlamentari si jurnalisti romani sunt blocati in sediul Parlamentului European, unde are loc sesiunea plenara. Usile din cladirea PE sunt inchise si blocate, potrivit protocolului de securitate.

UPDATE: Un doctor român din Strasbourg, contactat de HotNews.ro, spune că spitalele au primit Planul alb, ceea ce înseamă că doctorii disponibili trebuie să se prezinte imediat la serviciu, iar cei care nu se află în zonă să fie în stare de alertă.

Poliția a blocat centrul orașului, toți cei din centru, inclusiv minorii, fiind băgați în restaurantele și magazinele deschise și au interdicție de a ieși, până la clarificarea situației.

În mediul online și în spitalul municipal circulă zvonul că numărul victimelor ar fi mai mare decât cel declarat oficial, dar nu e nimic sigur.

Atacatorul nu a fost prins de polițiști, iar autoritățile sunt în alertă maximă.

Emmanuel Foulon, un purtator de cuvant al Parlamentului European, a scris pe Twitter ca panica a cuprins centrul orasului si ca politisti inarmati alearga pe strazi.

 Politia a cerut populatiei sa evite zona, potrivit BBC. Presa franceza vorbeste despre un posibil deces.

In imaginile postate pe Twitter filmate de martori se poate vedea cel putin un om la pamant. In jur se aud tipete.

BBC il citeaza pe jurnalistul francez Bruno Poussard care a relatat ca au fost auzite in jur de 10 impuscaturi pe strda pe care sta, in centrul orasului. "La inceput au fost una sau doua, dupa care au continuat la foc automat".

Emmanuel Foulon, un purtator de cuvant al Parlamentului European, a scris pe Twitter ca panica a cuprins centrul orasului si ca politisti inarmati alearga pe strazi.

Franta traverseaza oricum o perioada cu tesiuni majore, dupa ce protestele Vestelor Galbene au escaladat in violente si sute de oameni au fost arestati.

Știre în curs de actualizare

 




Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 De citit...