VIDEO A venit momentul îngropării lui Ponta? Cică dezvăluirile lui Negulescu n-ar fi întâmplătoare. Și Ghiță s-ar fi decis să vorbească

VIDEO A venit momentul îngropării lui Ponta? Cică dezvăluirile lui Negulescu n-ar fi întâmplătoare. Și Ghiță s-ar fi decis să vorbească

A venit momentul îngropării lui Ponta? Cică dezvăluirile lui Negulescu n-ar fi întâmplătoare. Și Ghiță s-ar fi decis să vorbească, spun surse bine informate. 

În primul interviu din ultimii 3 ani, de când a devenit un personaj atât de controversat și atât de cunoscut, Mircea Negulescu a decis să rupă tăcerea, într-un interviu-eveniment acordat jurnaliștilor Realitatea Plus Iulian Leca și Bogdan Muzgoci.

De ce a ales să rupă tăcerea cel mai controversat procuror din România

"Pentru că am crezut că e mai bine să nu vorbesc, dar acum îmi dau seama că trebuie să vorbesc, pentru că oamenii trebuie să știe ce s-a întâmplat într-adevăr și de ce a trebuit să stau eu acolo 21 de zile, ca să fiu redus la tăcere, asta se dorea. Acum m-am hotărât să vorbesc și o să vă spun niște lucruri interesante pentru telespectatori, pentru cetățeni, pentru președintele României. Că nu știe anumite lucruri și vreau să le afle acum."

Despre Victor Ponta: "Cine și-a plagiat doctoratul, e capabil să-și plagieze și cariera politică

"În campania pentru prezidențiale, unde a candidat domnul Iohannis împreună cu un alt domn, domnul Victor Ponta a beneficiat de 2,5 milioane de dolari de la domnul Sebastian Ghiță, prin niște firme din Ploiesti, n-aș vrea să dau numele acum, dar credeți-mă că le știu, ca să aducă în România doi consultanți politici de la prestigioasele firme de specialitate Podesta și 370 Revolution (...) și l-au consultat pe domnul Ponta în toată campania electorala. Bineînțeles că a pierdut. A câștigat Iohannis.

Ghiță voia să fie ministru, să controleze toate contractele IT

"Domnul Ghiță, care se ocupa cu IT-ul, voia să ajungă ministrul Tehnologiei, bănuiesc că vă dați seama de ce. Ca să poată avea toate contractele IT din Romania. Pentru Ghiță 2,5 milioane de dolari nu reprezintă nimic. E cum ați avea dumneavoastră 100 de lei în buzunar. Contractele sunt pe bani foarte mulți și pentru el nu înseamnă nimic 2,5 milioane de dolari.

Traseul celor 2,5 milioane de dolari din dosarul Ponta-Blair

,,Sunt două aspecte. În dosarul acesta sunt 220 de mii de euro care au fost plătiți pentru venirea fostului premier al Marii Britanii . Eeh, eu uitasem de aia 2,5 milioane de dolari. Mi-a adus aminte doamna Florea (Adina Florea, procurorul din dosarul Onea/Negulescu și fostă pretendentă la șefia Secției Speciale pentru Investigarea Magistraților – N.R.) O să vă arăt niște ordonanțe. 

Fostul procuror a devoalat și traseul banilor. "Ghita a plătit din Team Net și Asesoft (firme pe care le controla omul de afaceri – N.R.) banii ăștia. Și ca să-i poată plăti a creditat o societate comercială. A dat credit unei societăți care era tot a lui, din banii aceia creditați societatea comerciala i-a dat pe altă firma și banii au plecat in SUA. Întrebare: Poate fi usor gasita urma banilor? Da, doar sa vrea cineva să-i vadă. (...) Nu vrea nimeni să vadă banii aia, e simplu.

Negulescu: Nu vreau să intru în politică, mă interesează adevărul

Întrebat dacă reconstituirea traseului banilor și stabilirea legăturilor între ei și Victor Ponta ar putea conduce la inculparea acestuia, fostul procuror a a afirmat că nu știe și nici nu-l intereseză, ceea ce-și dorește el este ca lumea să afle adevărul, nu jocurile politice. 

“Nu vreau să intru într-o discuție de maniera asta, nu mă intereseaza politica. Eu nu am făcut politică, chiar nu știu ce se întâmplă. Banii au fost, am mers pe circuitul lor prin conturi, nu i-a luat Negulescu acasă și sunt martori, sunt mailuri. Martori care au venit și au declarat, vizavi de înțelegerile frauduloase pe care le aveau cei doi (Ghiță și Ponta – N.R.) Sunt martori, dar nu vreau să dau nume, e cineva tot din politică și chiar nu vreau sa o pun într-o situație specială,” a afirmat fostul procuror.

A vrut Negulescu “să-l paradească” pe Victor Ponta? 

Fostul procuror a fost întrebat și despre episodul extrem de mediatizat al înregistrării audio în care s-a exprimat virulent la adresa fostului premier, afirmând inclusiv că “îl paradește".

“Nu a fost nimic personal. (…) Pe mine mă supără nedreptatea, atât. Nu poți să apari la TV și să pari super OK și să-ți minți electoratul. Să povestească ce e cu banii ăia,” a afirmat Negulescu.

Cum a ajuns să deschidă dosarul Ponta-Ghiță-Blair
“Am urmărit banii, care au plecat din firmele lui Ghiță și au ajuns în Marea Britanie. Nu a fost ceva așa, special. Am avut în primul dosar circa 146 de societăți pe care le-am anchetat, între acestea au fost și niște firme ale lui Sebastian Ghița. E simplu, mergi pe cursul banului, pe rulajele bancare si așa ajungi la niște sume și apoi începi să-ți explicit, de ce Marea Britanie, de ce SUA? “

De la deșeuri periculoase la firmele lui Sebastian Ghiță
Fostul procuror a dezmințit și speculațiile că ar fi acționat la comandă sau că i s-ar fi oferit, intenționat, un pont. Mai mult, a dezvăluit un aspect extrem de interesant despre cum a început ancheta care l-a condus la Sebastian Ghiță. “Am inceput dosarul de la vasul Flaminia (vas container de desuri, refuzat în 7 țări, care a ajuns, în cele din urmă, în portul Constanța, în 2013 – N.R.) De acolo am început, pentru că voiau să îl decontamineze în Ploiești și atunci am intrat pe firmele lui (Sebastian Ghiță -  N.R.).” Aceleași firme apar apoi și în dosarul Ponta-Blair.

Nu și-a pierdut încrederea în Justiție 
“Eu am mare încredere în judecători și am avut parte de unii adevărați. Din 2017 e prima dată când ies public și vorbesc. (...) Eu nu vreau să paradesc pe nimeni, vreau ca adevărul să iasă la lumină și dacă tot vin alegerile, să alegem în cunoștința de cauză”, s-a confesat Negulescu.

Explicații despre „combinațiile” lui Victor Ponta

„Nu, aveam nevoie de cineva care să ne explice ce s-a intamplat cu banii respectivi... Pentru că e foarte greu să-ți dai seama dacă plata a fost corectă sau nu a fost corectă, dacă lucrurile stau intr-un fel sau altul. Și atunci trebuie sa vorbesti cu cineva care a avut acces in zona respectivă”, a explicat Mircea Negulescu anchetările pe care le-a făcut în dosarul pe  care l-a instrumentat, în singurul interviu acordat unei televiziuni din România - Realitatea PLUS.

Mircea Negulescu: „Nu am participat la niciun fel de joc politic”. Ce spune despre „statul paralel”

Fostul procuror DNA Ploiești Mircea Negulescu a răspuns la acuzațiile din spațiul public, potrivit cărora este considerat ca fiind procurorul care a executat comenzi politice. Întrebat despre legătura dintre Justiție și politică, despre teoria „statului paralel” vehiculată de mult timp în spațiul public, potrivit căreia prin dosare se pot aranja anumite jocuri politice, fostul procuror DNA Ploiești a răspuns că el nu a participat la niciun fel de joc politic. 

„Nu am participat la niciun astfel de joc politic. V-am răspuns că n-am participat, nu știu, n-am cunoștințe despre o astfel de chestie”, a declarat fostul procuror anticorupție.

Dosarul „Tony Blair”, în care sunt implicați Ponta și Ghiță, este o coincidență, nu are legătură cu alegerile

Mircea Negulescu a mai precizat și că deschiderea dosarului Tony Blair, cu implicarea lui Victor Ponta și Sebastian Ghiță, este o coincidență și nu are nicio legătură cu alegerile din 2014 sau 2016.

Întrebat dacă nu i s-a părut suspectă apariția acestui dosar, fostul procuror spune că „nu, credeți că eu aveam timp să mă gândesc la <<timing>>, îmi făceam treaba, nu, nu”.

Acesta menționează că a fost doar o coincidență: „Din punctul meu de vedere, da (a fost o coincidență - n.red.), nu am fost programat pe vreo chestie politică”.

Fostul procuror susține că Victor Ponta nu a fost afectat de acest dosar: „Nu aș crede că l-a afectat foarte tare sau nu eram eu interesat de lucrul ăsta”.

El spune că nici nu a intenționat să-l cheme pe Tony Blair în acest dosar: „Nu, Doamne ferește! pentru ce să-l chemăm? Dar nici nu aveam nevoie să-l chem pe dl Tony Blair, pentru că s-au văzut banii cum au plecat din societatea de la Ploiești și au ajuns în Marea Britanie. Are o fundație dl Tony Blair, și acolo au fost depuși banii. De ce ar fi trebuit să-l chem?”. 

Negulescu nu se consideră o victimă a sistemului judiciar

Negulescu nu se consideră o victimă politică a sistemului judiciar și susține că nu poate aprecia de ce cei care îl susțineau în trecut afirmă în prezent că el este cel care ar fi încălcat toate protocoalele, regulamentele, pentru că nu a avut nicio legătură cu lumea politică.

„Eu cred că ruptura a fost mai degrabă o ruptură artificială care a fost... Au vrut să creeze o astfel de ruptură artificială. Pentru că era foarte clar că, dacă pleci și urmărești banii, ajungi până la urmă să vezi unde s-au dus, cum au fost cheltuiți. Adică nu mi se pare că ar fi altfel de... Ruptura a fost una artificială”, a explicat Negulescu. 

A fost amenințat în arest pentru a nu vorbi despre dosarul lui Victor Ponta și Sebastian Ghiță

Fostul procuror DNA Ploiești spune că se simte intimidat și că a fost chiar amenințat în timp ce a fost în arestul central și că s-ar dori tăcerea sa în dosarul lui Victor Ponta.

„Vă dați seama, cum aș putea să fiu altfel decât intimidat?! Nu? Pentru că trebuie să fiu redus la tăcere! Asta este problema, da? Pentru că am făcut o serie de anchete și am aflat niște adevăruri, pe care oamenii nu trebuie să le cunoască”, a declarat Negulescu în același interviu.

Fostul procuror a amintit și de amenințările primite în perioada în care a stat în arest.

Negulescu susține că „da, cu siguranță” a fost o intimidare la adresa lui și explică ce scop ar avea amenințarea: „și o răzbunare, și o intimidare, vă dați seama”.

El crede că amenințarea ar fi venit din partea celui vizat în dosare, evitând să dea un nume, lăsând să se înțeleagă că ar fi vorba de Victor Ponta: „păi, eu cred că din partea destinatarului... eu nu am de unde să știu”.

Întrebat dacă îi este teamă că după decizia de a vorbi în acest prim interviu, acordat în exclusivitate Realitatea PLUS, i se va schimba încadrarea juridică, Negulescu a spus că este „convins că lucurile se vor intampla asa, sunt foarte convins”.

Negulescu susține că Victor Ponta ar fi dorit să fie arestat

Totodată, susține că Victor Ponta ar fi dorit să îl vadă arestat.

„Păi cine credeti ca a avut interesul? L-ați văzut pe Victor Ponta când a ieșit in public si a cerut arestarea mea? Și a iesit pe urma in Parlament si a spus că să îmi ridice statuia acolo? Cine  putea sa aibe interesul”, a răspuns Mircea Negulescu întrebărilor celor doi jurnaliști Realitatea PLUS Iulian Leca și Bogdan Muzgoci.

Fostul procuror crede că Victor Ponta, pe care l-a asemănat cu un fel de „gardian” care l-a păzit, și Sebastian Ghiță au avut amândoi un rol important în arestarea sa: „Eu cred că un rol deosebit de important l-a avut și Sebastian Ghiță în procedura asta a arestării mele”.

***
Reamintim că săptămâna trecută, pe 13 august, fostul procuror  Mircea Negulescu  a fost eliberat din arestul preventiv și a fost plasat sub control judiciar pentru următoarele două luni. Reținut pe 15 iulie, Negulescu s-a aflat în arest preventiv din data de 23 iulie, el fiind acuzat că a falsificat probe şi a constrâns şi corupt mai multe persoane să facă denunţuri şi declaraţii mincinoase în două dosare instrumentate pe vremea când era procuror la DNA Ploieşti, printre care şi dosarul „Tony Blair”, care îi vizează pe fostul deputat Sebastian Ghiţă şi fostul premier Victor Ponta.

În acelaşi dosar, fostul ofiţer de poliţie judiciară Mihai Iuliano Iordache este acuzat de complicitate la infracţiunile reţinute în sarcina lui Mircea Negulescu.

Acuzațiile aduse lui Negulescu sunt de abuz in serviciu (4 infractiuni) si constituirea unui grup infracțional organizat, cercetare abuzivă (6 infracțiuni), represiune nedreaptă (4 infracțiuni), instigare la represiune nedreapta, influentarea declaratiilor, fals intelectual (12 infracțiuni), inducerea în eroare a organelor judiciare.



Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria