VIDEO Adevărul despre românii din Marea Britanie. Cum am ajuns invadatori

VIDEO Adevărul despre românii din Marea Britanie. Cum am ajuns invadatori

Ridicarea restricţiilor de pe piaţa muncii, începând cu 1 ianuarie 2014, pentru români şi bulgari, a iscat o isterie naţională în Marea Britanie. O ţară în care problema imigraţiei reprezintă principala îngrijorare a societăţii. În cursa după simpatia electoratului şi, mai târziu, a voturilor, politicienii îşi joacă şansele pe această carte, iar presa nu face altceva decât să pună paie pe foc.

O echipă „Adevărul“ a mers în capitala londoneză pentru a afla cum au ajuns românii ţapi ispăşitori într-un discurs politic şi mediatic auzit în tot Regatul Unit. Pe parcursul acestei săptămâni vom scrie despre cauzele care au născut mitul „invadatorului român“, despre tangoul letal presă – politic, despre retorica partidului extremist UKIP sau despre confuzia acută dintre români şi romi. Discriminatorie şi dăunătoare de ambele părţi. Dar cel mai important, vom scrie despre oameni. Cum au simţit britanicii „valul“ de români din 2014 şi ce cunosc ei, de fapt, despre românii care le sunt vecini de ani de zile?

Să vină, dar să nu fure, să nu cerşească şi să nu ne acceseze ajutoarele sociale. Cât timp muncesc cinstit, sunt bineveniţi“, cam aşa sună condiţiile britanicilor în faţa imigranţilor români. Nimic nedrept în asta. Şi, totuşi, sunt români care nu reuşesc să se adapteze la o viaţă într-o ţară pe care nu o cunosc şi nici nu o înţeleg. Aşa că ajung să încalce legislaţia, dar şi bunul simţ. Cu toate astea, toţi ştiu să-şi fluture drepturile europene.

I-am cunoscut pe aceşti români, care aleg să locuiască abuziv în „părăseli“. Dar ei nu au invadat Marea Britanie acum, în ultimele două luni. Au venit aici cu mulţi ani în urmă şi au devenit favoriţii presei britanice. Însă majoritatea românilor este, mai degrabă, ignorată.

Pe parcursul săptămânii ce urmează vă introducem în casele şi în poveştile românilor care au fugit din ţară în anii '90 şi şi-au croit destine în Marea Britanie, aşa cum s-au priceput ei mai bine. Am văzut Londra din maşina unui român, fost şofer de taxi, actual director peste şase companii; am mâncat şuncă afumată, direct de la Satu Mare, cu muncitorul care le construieşte străzile londonezilor; am participat la slujba de duminică de la biserica românilor din Luton.

Filmul documentar, care va însoţi seria de articole despre „invazia“ românilor din Marea Britanie, vă va oferi explicaţii şi poveşti pe care, doar prin imagini, le veţi înţelege cel mai bine.

Mai multe detalii despre acest proiect jurnalistic vor fi dezvăluite luni, de la ora 14.00, în cadrul dezbaterilor „Adevărul Live“, de pe www.adevarul.ro .

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Schimbarea importantă făcută de Loteria Română în Săptămâna Mare

2 VIDEO Cea mai mare afacere a Securității / „Era o adevărată fabrică de bani. Nu știu dacă mai era cineva în România acelor ani care să câștige atât de m…

3 S-a dat „liber la Rusia”? / „Sunt deja țări care au furnizat Ucrainei aceste arme fără condiții”

4 VIDEO Ce a căutat Piedone la Istanbul?

5 VIDEO Priviți noua „drăcovenie” scoasă de americani din „cutia cu maimuțe”