VIDEO Alegeri prezidențiale în Republica Moldova: Maia Sandu câștigă primul tur, cu 36,1%. Igor Dodon-32,66%

VIDEO Alegeri prezidențiale în Republica Moldova: Maia Sandu câștigă primul tur, cu 36,1%. Igor Dodon-32,66%

Maia Sandu, liderul opoziției din Republica Moldova, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale, având un avans de aproape 4 procente în fața socialistulului Igor Dodon. Astfel, actualul președinte Igor Dodon şi candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate, pro-europeana Maia Sandu, se vor confrunta în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, potrivit datelor preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC), luni, după numărarea voturilor din 99,81% din secţiile de votare.
Potrivit datelor furnizate de Comisia Electorală, Maia Sandu a obținut 36,10%, în timp ce Dodon are 32,66%. Sunt datele preliminare după centralizarea 99,81 % dintre buletinele de vot. Pentru că niciunul dintre candidaţi nu a întrunit 50% + 1 din voturi, Maia Sandu şi Igor Dodon se vor confrunta în turul al doilea al alegerilor, care va fi organizat în 15 noiembrie.
Pe locul al treilea se clasează Renato Usatîi (Partidul Politic "Partidul Nostru"), cu 16,91%, iar pe patru Violeta Ivanov (Partidul Politic "Şor"), cu 6,50%.
Pe următoarele poziţii se situează Andrei Năstase (Partidul Politic "Platforma Demnitate şi Adevăr") cu 3,26%, Octavian Ţîcu (Partidul Politic "Partidul Unităţii Naţionale") cu 2,01%, Tudor Deliu (Partidul Liberal Democrat din Moldova) cu 1,37% şi Dorin Chirtoacă (Blocul electoral Unirea) cu 1,20%.

Maia Sandu, cele mai multe voturi în diaspora

Cetățenii Republicii Moldova care se află peste hotare au votat masiv la alegerile prezidențiale, în pofida restricțiilor din cauza pandemiei și a măsurilor anti-COVID, scrie deschide.md. Cele mai multe voturi din diaspora au fost pentru Maia Sandu.
Candidata PAS a acumulat peste 70% din voturile cetățenilor moldoveni de peste hotare, potrivit rezultatelor preliminare după prelucrarea a peste 97 la sută din procesele verbale. Pe locul al doilea în diaspora a ajuns Renato Usatâi, în timp ce președintele în exercițiu Igor Dodon, care a fost trimis în turul II de voturile celor din R.Moldova, a luat puțin peste 3,5 la sută în secțiile deschise în străinătate.

Maia Sandu a acuzat mai multe încercări de fraude la votMaia Sandu a spus, într-o conferinţă de presă susţinută la scurt timp după închiderea secţiilor de votare, că formaţiunea politică pe care o conduce a depus peste 300 de sesizări la inspectoratele de poliţie raionale privind cazurile de transport ilegal de alegători şi a sesizat Procuratura Republicii Moldova cu privire la tentativele de mituire a alegătorilor.

"Astăzi am văzut mai multe încercări de fraudare a alegerilor. Au fost aduşi în mod organizat alegătorii la vot, chiar dacă legea interzice acest lucru, au fost încercări de a plăti unii alegători, au fost tentative de dezbinare a societăţii şi de provocare a cetăţenilor. Noi am constatat aplicarea de către unii concurenţi electorali a unor tehnici de fraudare diverse şi extinse ca frecvenţă", a spus Maia Sandu.

Ea le-a mulţumit cetăţenilor moldoveni din străinătate pentru mobilizarea masivă la vot, în condiţiile în care peste 140.000 de cetăţeni din Republica Moldova au votat în cele 139 de secţii de votare din străinătate.
"Oameni dragi din diasporă, dumneavoastră aţi fost astăzi de-a dreptul uimitori. Până în acest moment au votat peste 140.000 de oameni în diasporă. Este o mobilizare extraordinară, este o mobilizare care este un model de activism civic şi de implicare şi care ne inspiră pe noi pe toţi", a adăugat Sandu.
 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 LIVE TEXT | Război în Ucraina. Lupte intense pentru Bakhmut. Autoritățile ruse vor să interzică circulația hrivnei în zonele ocupate

2 Fiul patronului Cris-Tim, condamnat la 3 ani și 2 luni de închisoare cu executare pentru trafic de cocaină

3 Luase legătura cu rușii / Cine este prințul Heinrich XIII, capul loviturii de stat din Germania

4 Rareș Bogdan / Sunt în aeroport, alături de Manfred Weber, în drum spre Viena. Ultimul Asalt. La 17.30 ne vom afla față în față cu Karl Nehammer, cance…

5 Ea este antrenoarea pe care un puști a întrebat-o dacă trimite poze nud pe bani...