VIDEO Amănunte despre armamentul misterios folosit de Rusia în Ucraina

VIDEO Amănunte despre armamentul misterios folosit de Rusia în Ucraina

Oficialii serviciilor secrete americane au descoperit că rachetele balistice lansate de Rusia în Ucraina conțin o surpriză: momeli care păcălesc radarele de apărare antiaeriană, scrie The New York Times.

Dispozitivele au aproximativ 30 de centimetri lungime, au forma unei săgeți de culoare albă și au o coadă portocalie, potrivit unui oficial american de informații. Acestea sunt eliberate de rachetele balistice cu rază scurtă de acțiune Iskander-M, pe care Rusia le trage din lansatoarele mobile de peste graniță, a spus oficialul, atunci când racheta simte că a fost vizată de sistemele de apărare aeriană.

A soldier with a Russian dummy missile

Fiecare dispozitiv este plin de electronice și produce semnale radio pentru a bruia sau falsifica radarele inamice care încearcă să localizeze rachetele Iskander-M și conține o sursă de căldură pentru a atrage rachetele care sosesc. Oficialul, care nu era autorizat să vorbească public despre aceste chestiuni de informații, a descris dispozitivele sub protecția anonimatului.

Utilizarea momelilor poate explica de ce sistemele ucrainene de apărare aeriană au avut dificultăți în interceptarea rachetelor ruse Iskander-M.

Acționat de un motor de rachetă cu combustibil solid, Iskander poate atinge ținte la mai mult de 200 de mile (aproximativ 321 de kilometri), conform documentelor guvernului SUA. Fiecare lansator mobil poate declanșa două rachete Iskander înainte de a fi reîncărcat.

Fotografiile cu muniția în formă de săgeți au început să circule pe rețelele sociale în urmă cu două săptămâni. Mulți dintre cei care le-au văzut le-au confundat cu bombele din cauza dimensiunii și formei lor.

Richard Stevens, care a petrecut 22 de ani în armata britanică ca soldat pentru eliminarea munițiilor explozive, iar mai târziu a lucrat ca tehnician civil specialist în bombe timp de 10 ani în sudul Irakului, Africa și alte zone de conflict de pe glob, a spus că a fost expus la o mulțime de tipuri de muniție chinezești și rusești, dar nu a văzut niciodată așa ceva.

Stevens a postat fotografii ale munițiilor pe un site pentru experți militari și civili în eliminarea bombelor pe care l-a deschis în 2011 și a constatat că nimeni altcineva nu părea să fi văzut aceste muniții misterioase înainte.

Rusia folosește o astfel de armă – Iskander-M – și cred că sunt destul de multe, de aceea vedem asta acum”, a spus Stevens. „Însă în ultimii 10 până la 15 ani, nimeni nu a avut ocazia să vadă această armă”, a mai spus expertul.

Potrivit oficialului serviciilor americane de informații, dispozitivele sunt asemănătoare momelilor din Războiul Rece numite „ajutoare la penetrare”, care au însoțit focoasele nucleare încă din anii 1970 și au fost concepute pentru a evita sistemele antirachetă și pentru a permite focoaselor individuale să-și atingă țintele. Încorporarea dispozitivelor în arme precum Iskander-M care au focoase convenționale nu a fost documentată anterior în arsenalele militare.

În momentul în care oamenii au inventat rachetele, au început să și încerce să le doboare și din acel moment au început să se gândească la ajutoare pentru a le lovi”, a declarat Jeffrey Lewis, profesor de geopolitică și expert în neproliferare la Institutul Middlebury de Studii Internaționale din orașul californian Monterey. „Dar nu le vedem niciodată pentru că sunt extrem de secrete. Însă, dacă știi cum funcționează, le poți contracara”, a mai declarat Lewis.

Utilizarea momelilor poate indica un anumit nivel de neglijență sau urgență din partea conducerii militare ruse, a mai explicat profesorul Jeffrey Lewis, având în vedere că Rusia știe că acestea vor fi în mod inevitabil colectate și studiate de serviciile de informații occidentale, astfel încât apărările aeriene ale NATO să poată fi programate pentru a le învinge. „Cred că există niște oameni foarte entuziasmați în comunitatea de informații din SUA în acest moment”, a adăugat el.

Lewis mai spune că este foarte puțin probabil ca versiunea Iskander-M pe care Rusia a vândut-o altor țări să conțină aceste momeli. „Asta îmi sugerează că rușii acordă o oarecare valoare păstrării acestei tehnologii aproape de casă și că acest război este suficient de important pentru ei, având în vedere că nu renunță la tipul acesta de armament”, a spus Lewis.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /