Valeri Kuzmin, ambasadorul Rusiei în România, a fost întâmpinat cu proteste la Constanța, acolo unde urma să țină o alocuțiune referitoare la relațiile dintre UE, România și Rusia. Evenimentul a fost organizat la Universitatea privată ”Andrei Șaguna”, la cererea Ambasadei Federației Ruse.

Diplomatul a fost așteptat în fața universității de un grup de protestatari care scandau în semn de nemulțumire pentru anexarea Peninsulei Crimeea, leagănul civilizației și culturii tătare, în 2014.

Ulterior, Kuzmin le-a vorbit studenților și celorlalte persoane prezente în sală în limba engleză, dar în cheia și retorica promovate de Kremlin: anexarea Crimeei a fost ”legală”, în Piața Maidan din Ucraina au acționat ”teroriștii”, iar Rusia a restabilit ordinea etc.

Kuzmin a făcut mai multe declarații controversate în aceeași retorică rusească, care au fost taxate la un moment dat de o persoană aflată în sală: ”Sunteți criminali! Ați ocupat abuziv Crimeea și frații noștri suferă! Șase ani de ocupație rusească, ajunge!”, a fost apostrofat diplomatul rus.

După incidentul de vineri, Decebal Făgădău, primarul Constanței, a taxat dur declarațiile controversate ale diplomatului rus spunând că ”acțiunile neprincipiale ale unor diplomați străini prezenți la Constanța s-au intensificat” și că acestea pot afecta climatul de coviețuire interetnică și interconfesională care caracterizează regiunea:

„Am constatat cu îngrijorare că în ultimele 3 luni s-au intensificat acțiunile neprincipiale ale unor diplomați străini prezenți la Constanța, acțiuni ce pot afecta climatul de conviețuire interetnică și interconfesională în Dobrogea. Înțeleg interesul crescut al unor puteri regionale față de Dobrogea, mai ales în condițiile în care baza militară “Mihail Kogălniceanu” va deveni cea mai mare bază militară SUA din Europa, cu toate garanțiile de securitate și avantajele ce decurg pentru țara noastră. Dar, în numele locuitorilor municipiului Constanța, îndemn diplomații străini și liderii comunităților etnice locale la echilibru, la respectarea legislației naționale și a Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice. Dobrogea a fost și trebuie să rămână un model de conviețuire interetnică”, a declarat primarul Constanței, Decebal Făgădău, vineri seară.

(sursa foto, video: Tomis News)

Valeri Kuzmin, despre schimbarea granițelor prin forță în Europa:

Valeri Kuzmin, despre Crimeea: