VIDEO Arad: Castorii şi-au recucerit teritoriile de pe râul Mureş, după repopulările făcute în urmă cu două decenii

VIDEO Arad: Castorii şi-au recucerit teritoriile de pe râul Mureş, după repopulările făcute în urmă cu două decenii

Castorii şi-au recucerit teritoriile de pe râul Mureş în care trăiau în urmă cu 200 de ani, înainte de dispariţia speciei în România, estimându-se că există aproximativ 200 de exemplare în judeţul Arad, după ce în 2002 au fost aduse din Germania 22 de exemplare care au fost lăsate în natură pentru a se înmulţi.

Biologul Parcului Natural Lunca Mureşului (PNLM), arădeanul Gabriel Herlo, a efectuat în trecut un studiu privind populaţiile de castori de pe traseul râului în aval de Lipova, iar în ultimele zile a fotografiat familii de castori pe râul Mureş, chiar în centrul municipiului Arad.

Biologul a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că în zona centrală a oraşului sunt stabilite deja câteva familii de castori. Exemplarele pot fi observate de arădenii care se plimbă pe malul Mureşului, dar specialiştii au găsit şi urmele lăsate de castori, respectiv copacii doborâţi.

"Castorii din municipiu s-au obişnuit cu prezenţa oamenilor şi uneori te poţi apropia să îi observi fără să se sperie. În tot judeţul am observat că numărul familiilor de brebi (castor fiber - n.r.) a crescut în 20 de ani, de când s-a făcut repopularea. Specia şi-a recucerit teritoriile pe care le ocupa la începutul anilor 1800", a spus Gabriel Herlo.

Dacă în 2002 au fost aduse din Germania 22 de exemplare, lăsate în natură pentru a se înmulţi, în urmă cu cinci ani se estima că populaţia de castori a ajuns la 160 de exemplare, iar în prezent ar fi în jur de 200.


Reprezentanţii Parcului Natural Lunca Mureşului spun că teritoriile ocupate de castori în albia râului Mureş ajung până la Cenad, în judeţul Timiş.

Specialiştii monitorizează familiile de castori şi pentru a se asigura că nu vor deveni ţinte ale braconierilor, amintind că în urmă cu două secole acest animal era printre cele mai vânate pentru blană şi carne şi a dispărut complet din România. AGERPRES / (AS - autor: Marian Buga, editor: Marius Frăţilă, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 VIDEO București 2024...

5 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...