VIDEO Arestări masive în Rusia, la proteste față de război / O tânără ar fi fost reținută pentru că avea flori albe în mâini

VIDEO Arestări masive în Rusia, la proteste față de război / O tânără ar fi fost reținută pentru că avea flori albe în mâini

Peste 170 de persoane au fost arestate sâmbătă în Rusia pentru acțiuni de protest împotriva ofensivei ruse din Ucraina, a declarat ONG-ul OVD-Info specializat în monitorizarea arestărilor din țară, relatează AFP.

În jurul orei 13:00 GMT, „mai mult de 178 de persoane au fost arestate în 15 orașe rusești”, a spus ONG-ul într-un comunicat.

La Moscova, o manifestație împotriva intervenției militare ruse în Ucraina a fost programată la ora 11:00 GMT în parcul Zareadie. La scurt timp după aceea, poliția a început să aresteze oameni care stăteau pe băncile din parc în timp ce afară ningea.

„Nu războiului din Ucraina!”, a strigat o tânără arestată de poliție.

Un videoclip distribuit pe rețelele de socializare arată cum mai mulți polițiști au înconjurat o tânără care stătea pe o bancă și care care avea flori albe în mâini, în timp ce forțele de ordine au considerat că acțiunile ei sunt „acțiuni publice care vizează discreditarea forțelor armate”, potrivit șefei Centrului pentru Libertăți Civile din Ucraina, Oleksandra Matviichuk.

Peste 30 de dube de poliție au fost desfășurate în jurul parcului și lângă zidurile roșii ale Kremlinului, iar peste 20 de persoane au fost arestate, potrivit jurnalistului AFP.

Arestări au avut loc și la Sankt Petersburg în cadrul unui miting similar, într-o mișcare națională anunțată pe rețelele de socializare.

Sit-in-ul împotriva operațiunii militare ruse din Ucraina a fost anunțat pe rețelele de socializare pentru sâmbătă de activiștii care se opun ofensivei ruse în aproximativ treizeci de orașe din Rusia, de la Vladivostok până la Soci.

Organizatorii au mai spus într-un comunicat că vor să protesteze față de „prăbușirea economiei ruse, împotriva lui Putin” și pentru eliberarea opozantului Alexei Navalnîi.

„Rusia merită pace, democrație și prosperitate”, au scris ei.

La Sankt Petersburg, în locul anunțat pentru sit-in-ul din centrul orașului au fost prezente în jur de 40 de persoane, fără să se poată spune dacă au fost manifestanți, potrivit unei jurnaliste AFP.

Cu toate acestea, până la 25 de persoane au fost arestate, a constatat ea.

"Am venit doar pentru a sta în picioare. Pentru a-mi exprima cumva protestul față de ceea ce se întâmplă", a declarat Galina Sedova, în vârstă de 50 de ani, pentru AFP, adăugând că îi era "frică să protesteze activ".

Încălcând interdicția demonstrațiilor a autorităților ruse, pacifistii se adună din când în când în Rusia pentru a denunța intervenția militară în Ucraina.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale