Politologul rus Dmitri Evstafiev a sugerat într-o emisiune la televiziunea de stat Russia 1, zilele trecute, că Moscova ar trebui să bombardeze România.

Evstafiev, profesor la Școala de Economie din Moscova, era invitat de Vladimir Soloviov, considerat a fi o portavoce a Kremlinului, într-o emisiune în care moderatorul și invitații lansează în mod frecvent amenințări cât mai răsunătoare la adresa Ucrainei, dar și a aliaților acesteia, inclusiv România sau statele vest-europene.

Politologul rus a susținut că românii au devenit „prea aroganți”.

„Încep să fiu de acord cu Vladimir Rudolfovici (Soloviov). Dar nu aș bombarda Polonia acum. Încă nu am negociat cu ei”, a spus Evstafiev, potrivit unui fragment din dezbatere, postat pe X, fostul Twitter.

„I-aș lovi pe români. Și știți de ce? Au devenit prea aroganți”, a continuat politologul.

„Românii au început în mod evident să se comporte arogant. I-aș pune pe români la locul lor. Gaza este bombardată acum. Eu aș lovi însă, cu grijă, câteva baze militare românești prin care se trimit ajutorul militar, muniția și toate celelalte (spre Ucraina, n.r.)”, a mai spus Evstafiev.

Nu este prima amenințare lansată la adresa României la televiziunea publică din Rusia.

În vară, chiar moderatorul emisiunii spunea că România ar trebui atacată cu arme nucleare tactice. Sugestia lui Soloviov venea după apariția informației potrivit căreia piloții ucraineni vor fi antrenați în România să piloteze avioane F-16.

Între timp, Centrul European de Instruire F-16 de la Baza 86 Aeriană Fetești, baza unde piloții din Ucraina vor fi instruiți să piloteze avionul de luptă F-16, a fost inaugurat oficial.

„Înseamnă că România nu va mai fi. Înseamnă că România va trebui atacată cu arme nucleare tactice”, a spus atunci Soloviov.

Tot el vorbea anul trecut despre atacarea bazelor militare din România și Polonia folosite pentru transferul de ajutor militar către Ucraina.