VIDEO Atac spectaculos cu drone asupra unei rafinării care produce pentru ruși!

VIDEO Atac spectaculos cu drone asupra unei rafinării care produce pentru ruși!

Imagini apărute pe rețelele de socializare sugerează că armata ucraineană a sacrificat o dronă PD-1 de mari dimensiuni pentru a lovi rafinăria Novoshakhtinsk de pe teritoriul rusesc, aflată aproape de graniță.

Atacul kamikaze cu drone a ucrainenilorFoto: Colaj foto

În clipul video se observă cum drona de fabricație ucraineană (aproape deloc văzută până acum în acțiune în război) se apropie de instalații și intră brusc în picaj, provocând o explozie și un incendiu în rafinărie.

Drona PD-1 a trecut prin teritorii care trebuiau apărate de sisteme antiaeriene

Lovitura, dacă este confirmată, reprezintă o acțiune deosebit de curajoasă a operatorilor dronei, în condițiile în care aceasta a străbătut fie mult teritoriu din Donbas controlat de ruși și forțele separatiste, fie a trecut chiar pe teritoriul Rusiei.

Toate aceste zone, teoretic, ar trebui să fie deosebit de bine apărate cu instalații antiaeriene (inclusiv sisteme ultramoderne S400), mai ales contra unei ținte lente și facile precum o astfel de aeronavă fără pilot.

Ucrainenii au mai efectuat lovituri (nerecunoscute oficial) asupra unor depozite de carburanți din Belgorod și contra unor depozite de armament de pe teritoriu rusesc.

Interesant este și că rafinăria aparține politicianului ucrainean prorus Viktor Medvedciuk, aliat al lui Vladimir Putin. Acesta a fost arestat în aprilie și este acuzat de trădare şi de încălcarea legilor războiului.

Kievul a anunțat în aprilie și că a pus sub sechestru peste 150 de bunuri - case, terenuri, mașini - ale familiei lui Medvedciuk, unul dintre cei mai bogați oameni din Ucraina înainte de declanșarea războiului.

Rușii spun că au fost două drone, una dintre ele a scăpat de acolo

Incendiul de la rafinăria rusă Novoshakhtinsk din regiunea Rostov a început după ce două drone ucrainene au fost observate deasupra uzinei, a anunțat TASS, citând o sursă neidentificată din cadrul autorităților locale.

„Una dintre ele a produs un impact, lovindu-se de o unitate de transfer de căldură, după care a început incendiul. Cea de-a doua a zburat de acolo", a declarat sursa pentru TASS.

Serviciul local de urgență a afirmat că incendiul a fost stins, potrivit Interfax.

Ce se știe despre drona ucraineană PD-1

Dronele PD-1 (People's Drone) au fost concepute și construite de către ucrainenii de la Ukrspec Systems, o companie din sectorul industriei de apărare.

Drona PD-1 este un sistem autonom cu o anvergură a aripilor de 4 metri, cu un motor pe benzină de 61cc în 2 cilindri, cu un sistem de supraveghere electro-optic și în infraroșu, conexiune de date.

PD-1 are o autonomie în aer de 8-10 ore și poate transporta până la 8 kilograme de încărcătură.

Conform producătorului, drona este gândită pentru supraveghere, fotografie aeriană (cameră stabilizată cu 30x zoom), aplicații în agricultură sau căutare și salvare.

Plafonul de zbor este de 3.000 de metri, iar viteza de zbor poate varia între 70 km/h și 140km/h.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…