VIDEO ATENTAT pe AEROPORTUL Ataturk din Istanbul! Cel puțin 36 MORȚI și 147 de răniți!

VIDEO ATENTAT pe AEROPORTUL Ataturk din Istanbul! Cel puțin 36 MORȚI și 147 de răniți!

Doua explozii s-au produs, marti seara, pe aeroportul international Ataturk din Istanbul, cel mai mare aeroport din Turcia, fiind urmate de focuri de arma, au relatat posturile de televiziune turce, care privilegiaza ipoteza unui atentat sinucigas si care evoca 10 morți și zeci de raniti, au transmis AFP si Reuters.

06.10 Ministrul Justitiei, Justice Bekir Bozdag a precizat ca 147 de persoane au fost ranite in exploziile de la aeroport.

04.42 Administratia Federala a Aviatiei Americane a ridicat un ordin emis ieri seara cu privire la zborurile intre Statele Unite si Aeroportul Ataturk, in urma atacurilor.

UPDATE ORA 04.06 Primele indicii conduc spre gruparea jihadistă Stat Islamic (Dáesh) ca autor al atacului terorist de pe aeroportul Ataturk din Istanbul, a spus, miercuri dimineața, premierul turc, Binali Yildirim, care a relevat că cel puțin 36 de oameni și-au pierdut viața și multe alte persoane au fost rănite, transmit agențiile internaționale de presă. 

Într-o declarație făcută chiar la locul tragediei, transmisă în direct de NTV și citată de EFE, prim-ministrul turc a indicat Dáesh ca responsabil probabil al atentatului, a negat existența unor falii de securitate și a arătat că atacul a fost mai grav pentru că atentatorii au avut arme automate. 

Potrivit AFP, Binali Yildirim a explicat că cei trei kamikaze, cărora nu le-a precizat nici identitatea, nici naționalitatea, au deschis focul asupra pasagerilor cu pistoale-mitralieră înainte de a se arunca în aer.

El a precizat că atacatorii au sosit la bordul unui taxi la aeroport și a dezmințit zvonul că unul dintre teroriști ar fi scăpat, adăugând însă că sunt investigate toate posibilitățile.

Premierul turc a adăugat că traficul aerian a fost reluat începând de la ora 03.00 locală (00H00 GMT).

Binali Yildirim a mai precizat că dintre victime doar un număr mic au suferit răni grave.

"Există o amenințare globală și obiectivul este uciderea de oameni nevinovați. Lupta contra terorismului trebuie să fie asumată de toți", a spus el.

"Este semnificativ că acest atac are loc exact când ne normalizăm relațiile cu vecinii noștri", a arătat Yildirim, aluzie la acordul cu Israel de restabilire a relațiilor diplomatice, semnat marți, și la tentativele de reconciliere cu Rusia, mai notează EFE.

03.27 "Conform celor mai recente informatii, 36 de persoane si-au pierdut viata", a declarat premierul turc Binali Yildirim la locul atacului, adaugand ca indiciile duc spre Statul Islamic.

02.22 Ultimul bilant anunta cel putin 32 de persoane ucise, conform AFP.

01.13 "Marea majoritate" a victimelor sunt cetateni turci, dar sunt si straini printre acestea, a afirmat un oficial, citat de Reuters.

01.33 Televizunea turca NTV afirma ca 106 persoane au fost ranite in atentat, citand surse spitalicesti.

00.35 Un numar de 28 de persoane au fost ucise si alte 60 au fost ranite in atentatul din Istanbul, care a fost comis de trei atacatori, a anuntat guvernatorul metropolei turce. "Trei kamikaze au comis atacul. 28 de persoane si-au pierdut viata si sunt de asemenea 60 de raniti", le-a precizat Vasip Sahin jurnalistilor, potrivit AFP.

00.25 Indiciile initiale sugereaza ca gruparea Stat Islamic se afla in spatele atacului - transmite agentia de presa Dogan, citand surse din politie

00.19 Presedintele turc Recep Erdogan a avut o reuniune de urgenta cu premierul si seful armatei la palatul prezidential, dupa atac - surse prezidentiale, citate de Reuters

00.15 Autoritatile turce cred ca au fost trei atacatori sinucigasi implicati in atentat, a spus guvernatorul Istanbulului, potrivit televiziunii NTV

00.10 Guvernatorul Istanbulului anunta ca 28 de persoane au murit in atentat

OO.12 Un politist a incercat sa-l puna la pamant pe unul dintre atacatorii sinucigasi inainte ca acesta din urma sa-si detoneze bomba, a relatat un reporter NBC News pe Twitter, citand un martor la scena.

00.09 Liviu Iolu (Guvern): Nu avem date referitor la cetateni romani implicati in atentatul de de la Istanbul

Purtatorul de cuvant al Guvernului Liviu Iolu a declarat, marti seara, ca nu exista la ora actuala date referitoare la cetateni romani implicati in atentatul de la Istanbul.

"Consulatul nostru General de la Istanbul este deja in legatura cu autoritatile turce. S-a organizat o celula de criza la nivelul Consulatului. La ora actuala nu avem date referitor la cetateni romani implicati. Se verifica in permanenta cu autoritatile locale. MAE a activat Call Centerul pentru orice eventualitate", a declarat Iolu pentru Agerpres.

00.01 Politia turca a evacuat intreg aeroportul (Reuters)

UPDATE: 23:52 - Un avion cu peste 100 de pasageri români, care a decolat de pe Otopeni a aterizat pe aeroportul din Instanbul în jurul orei la care a avut loc atentatul. Pentru moment, nu există informații cu privire la victime în rândul cetățenilor români.

23.42 Circa 60 de persoane ranite, sase in stare grava - a anuntat agentia de stat Anadolu

23.27 Toate zborurile au fost suspendate pe aeroportul Atatürk (AFP)

23.23 Unele zboruri ce urmau sa aterizeze pe aeroportul Atatürk au fost redirectionate, a informat un oficial al aeroportului, adaugand ca nu se stie precis inca ce curse vor fi anulate miercuri dimineata (Reuters)

UPDATE Ministerul Justiției din Turcia spune că ar fi fost 4 teroriști. Doi dintre aceștia s-au aruncat în aer deși forțele de ordine deschiseseră focul asupra lor.

UPDATE  Numărul morților a urcat la 13.

UPDATE 23:07 Bild vorbește despre 100 de răniți.

23.04 Doi suspecti s-au aruncat in aer pe aeroportul Ataturk, detonandu-si explozibilul cu putin timp inainte de controlul de securitate de la terminalul international, a informat un oficial turc, potrivit Reuters.

UPDATE 22.55 Ministrul turc al Justitiei anunta ca cel putin 10 persoane si-au pierdut viata in atentat

UPDATE 22.54 Autorităţile turce spun că a fost un atac sinucigaş, cu doi atentatori care s-au detonat înainte să treacă prin filtrele de securitate. De asemena, au confirmat şi faptul că în parcarea aeroportului s-a tras cu arma.

 Un mesaj postat pe Twitter şi neconfirmat oficial spune că ar fi cel puţin 10 morţi şi că la atac ar fi participat doi sinucigaşi, care au detonat bombele pe care le purtau asupra lor şi alte 4 persoane înarmate.

Prima explozie a avut loc în afara terminalului. În haosul creat, al doilea atentator sinucigaş ar fi intrat în interiorul aeroportului. Informaţiile au apărut în mesaje postate pe site-uri de socializare şi nu sunt confirmate.

În ultima jumătate de an, în Turcia au avut loc numeroase atentate. Anul acesta, este al cincile atac major. Pe 8 iunie, 3 persoane, între care doi polițiști, au murit şi alte 30 au fost rănite într-un atac cu mașină-capcană care a vizat sediul poliției din Midyat, în sud-estul Turciei. Cu o zi înainte, un atac în Istanbul provocase 11 morţi.

UPDATE 22.42 Aproximativ 40 de persoane ranite in explozie au fost transportate la spital, a transmis postul tv Habertürk

Imaginile difuzate de CNN Turcia aratau ambulante sosind la fata locului.

UPDATE: Doua explozii au lovit aeroportul Ataturk, ranind numeroase persoane, a declarat un oficial turc pentru Reuters.

Un martor a povestit pentru CNN Turcia ca focuri de arma au fost de asemenea auzite dinspre parcarea aeroportului, cel mai mare din Turcia.

Totodata, a mai relatat martorul, taxiurile transportau oamenii raniti de la aeroport.

CNN Turcia relateaza de asemenea ca oficialii turci suspecteaza ca exploziile sunt un atac sinucigas.

Vom reveni cu detalii.










Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…