VIDEO Avion vechi de 60 de ani, folosit de ruși în Crimeea...

VIDEO Avion vechi de 60 de ani, folosit de ruși în Crimeea...

Pe tot parcursul agresiunii militare desfăşurate împotriva Ucrainei, Rusia a folosit în luptă o mare varietate de avioane militare, iar unele tipuri mai neobișnuite de aeronave militare au fost desfășurate în baze din apropierea Ucrainei. Acum, publicaţia The War Zone, analizând mai multe imaginii şi materiale video , scrie că poate cel mai ''ciudat'' tip de avion militar rusesc care a fost observat, deși la periferia conflictului, este un ''amfibiu'' extrem de rar - Beriev Be-12, care a zburat pentru prima dată în 1960 și care a fost folosit de ruşii pe tot parcursul Războiului Rece.

În ultimele zile, pe reţele de socializare, au apărut mai multe imagini şi materiale video care surprind zboruri a ceea ce pare a fi un avion amfibie Be-12 ale marinei ruse, operând deasupra coastei Crimeei ocupate de Rusia.

Analiştii militari ai publicaţiei The War Zone precizează că nu au putut stabili cu exactitate când au fost făcute imaginile care surprind zborul acestui tip de aeronavă, dar cel puțin o înregistrare video ar fi fost realizată la 9 august și arată unul dintre avioanele amfibie Be-12 - poreclit Tchaika, sau pescărușul - zburând la joasă înălțime deasupra turiștilor de pe o plajă din Crimeea.

O altă imagine, care pare a fi o captură de ecran de pe o înregistrare video, prezintă o scenă foarte asemănătoare. Este descrisă ca fiind făcută pe coasta de nord-vest a Crimeei, mai exact, pe lacul Donuzlav. Nu este precizată data exactă la care a fost surprins zborul, dar se crede că este posibil să fii avut loc destul de recent.

O altă înregistrare video, aparent realizată recentă, arată o aeronavă Be-12 zburând de-a lungul coastei Crimeei, de data aceasta la o altitudine mai mare.

Faptul că marina rusă încă mai are Be-12 în Crimeea nu este un secret. Într-adevăr, imaginile din satelit care arată urmările aparentului atac ucrainean asupra bazei aeriene navale de la Saki au arătat cel puțin două Be-12 staţionate acolo.

După cum relatează analiştii publicaţiei The War Zone aceste două aeronave au scăpat intacte şi nu au avut soarta celor 10 avioane de luptă Su-30SM Flanker și Su-24M/MR Fencer care au fost grav avariate sau distruse în urma incidentului care a avut loc la Bazei Aeriene Saki.

Cu toate acestea, este aproape sigur că cele două aeronave Be-12 de la Saki nu mai sunt operaționale, nefiind utilizate de ceva timp. Cel mai probabil, acestea sunt unele dintre fostele aeronave ale armatei ucrainene, rămase la Saki când Rusia a preluat controlul bazei.

Altfel, locația obișnuită de operare pentru Be-12 ale Marinei ruse este baza aeriană Kacha, tot în Crimeea, în apropierea bazei navale a Flotei Mării Negre de la Sevastopol.

Întrucât Rusia nu a reușit până acum să stabilească superioritatea aeriană asupra unei mari părți a zonei de conflict, este probabil că aceste avioane foarte vulnerabile să nu se aventureze atât de departe de baza lor de origine și de zona extinsă a Mării Negre, departe de coastă controlată ucraineană.

Între timp, evoluțiile recente sugerează că Be-12 (să nu mai vorbim de alte avioane ale Marinei Ruse) sunt acum în pericol de a fi lovite, nu în aer, ci direct când se afla la sol.

În urmă cu două zile, Direcția Principală de Informații (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării precizează că, după incidentele recente în care mai multe baze militare ruse din Crimeea au fost distruse în urma unor explozii, Rusia a decis să-şi mute aviaţia de luptă pe alte aerodromuri.

Analiştii militari ucraineni ai publicaţiei DefenseExpress, susţin că Rusia ar folosi acest timp de aeronave pentru monitorizarea transportului maritim care se desfășoară de-a lungul „culoarului de cereale” către porturile din Odesa, dar şi pentru „vânătoarea de partizani ucraineni” care au ca ţinta bazele militare rusești din Crimeea ocupată temporar. SURSA: defenseromania.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...