VIDEO „Bătrânul” lansator APR-40 din România, surpriza de pe frontul din Ucraina

VIDEO „Bătrânul” lansator APR-40 din România, surpriza de pe frontul din Ucraina

Tunarii ucraineni au primit lansatoare de rachete multiple românești APR-40 care, deși au câteva probleme de uzură, sunt foarte eficiente împotriva pozițiilor rusești.

Un videoclip cu lansatorul de rachete românesc în funcțiune pe frontul din Ucraina a fost lansat pe rețelele de socializare.

Nu au existat rapoarte anterioare despre transferul acestor arme către armata ucraineană.

Primul videoclip al sistemului românesc MLRS APR-40 de 122 mm sosit în Ucraina a apărut în urmă cu un an, dar nu a fost raportat și nici numărul care a fost transferat nu este necunoscut.

APR-40 MRL este o copie românească licențiată a BM-21 Grad MRLS. Au fost dezvoltate de Aerostar S.A în 1978.

Lansatorul este instalat pe șasiul camionului DAC 665T- 6×6. DAC 665T MRLS poate trage atât lovituri simple, cât și salve.

Timpul complet al salvei este de 40 de rachete în 30 de secunde. Controlul poate fi executat atât din cabină, cât și de la distanță. Raza maximă de tragere este de 20,5 km.

România are și o versiune îmbunătățită a acestui lansator – Larom MLRS. Această versiune a APR-40 a fost dezvoltată de Aerostar S.A. în colaborare cu IMI israelian.

Lansatorul Larom poate fi montat pe diferite șasiuri DAC. Două containere de lansare sunt utilizate pe un vehicul ce poate lansa rachete de două calibre - rachete standard Grad de 122 mm și rachete IMI LAR Mk.4 de 160 mm.

Rachetele LAR Mk.4 au o rază de acțiune de două ori mai mare, de 45 km.

Nu există informații despre eventuale transferuri ale sistemelor Larom. O astfel de asistență ar necesita acordul israelian.

Este de remarcat faptul că ajutorul militar al României pentru Ucraina nu este public, potrivit mil.in.ua .

Tunarii Brigăzii 118 Mecanizate și-au împărtășit experiența în operarea sistemelor românești de lansare multiplă APR-40 împotriva rușilor.

Canal 5 a difuzat un reportaj cu echipajul ce operează lansatorul românesc încă din luna mai anul trecut, care face parte din Brigada 118 Mecanizată, formată special pentru APR-40.

Tunarul cu indicativul „Bolya” a spus că lansatorul pe care îl operează are 40 de ani și este destul de uzat.

„Am condus această mașină 550 de kilometri și m-am oprit la fiecare 10 ore și am turnat 10-15 litri de apă în ea pentru că dădea în fiert”, spune tunarul.

Lansatorul a fost primit în stare nefuncțională, dar l-a reparat. Bolya a subliniat că partea de artilerie a instalației a fost foarte puțin folosită, deci era în stare bună.

Este nevoie de doar 1,5 minute pentru ca echipajul său, bine coordonat, să tragă prima lovitură. Salva de 40 de rachete poate fi trasă în 30 de secunde.

Citește și: Rusia, disperată să distrugă căile ferate ce duc arme în Ucraina. Prin România au trecut blindate

La fel ca sovieticul Grad MRL, APR-40 românesc poate trage muniție de tip sovietic pe o rază de 20,5 kilometri.

Și rușii folosesc, de asemenea, pe scară largă lansatoare de rachete Grad-1, tot din anii 1970.


Citește și:

populare
astăzi

1 Dăncilă îl îngroapă definitiv pe Geoană, care a mințit cu nesimțire despre cum a ajuns el la NATO!

2 VIDEO Imagini spectaculoase de pe frontul din Ucraina, cu un atac rar de manual la nivel de batalion, al rușilor, oprit de ucraineni

3 Polițistul local Bucur Cezar Mihail s-a declarat femeie

4 VIDEO Lovitură cruntă încasată de Rusia în Crimeea! / Canal neoficial al aviației ruse: „Exact așa cum am spus că va fi. Veșnica pomenire…”

5 Un articol care dă fiori despre Siria, țara care a ajuns să supraviețuiască economic din fabricarea unui drog...