VIDEO Bolojan: Va fi stabilit un număr maxim de angajați pentru primării și consilii județene/Premierul anunță pachetul de măsuri pentru reforma în administrația locală

VIDEO Bolojan: Va fi stabilit un număr maxim de angajați pentru primării și consilii județene/Premierul anunță pachetul de măsuri pentru reforma în administrația locală

Premierul Ilie Bolojan și ministrului Dezvoltării, Cseke Attila, au susținut vineri o conferință de presă în care au vorbit despre al doilea pachet de măsuri fiscale pe care Guvernul îl pregătește. Executivul va impune în perioada următoare un număr maxim de angajați în primării și în consiliile județene, a anunțat Ilie Bolojan. Pentru primăriile care se află în situația în care nu își pot plăti din veniturile proprii salariile, Guvernul va interveni și va impune grila de salarizare pentru angajați. O altă măsură anunțată vineri îi vizează pe șoferi: cei care nu își vor plăti amenzile de circulație în termen de 90 de zile vor rămâne complet fără permis.

Declarațiile susținute la guvern de premierul Ilie Bolojan și de ministrul Cseke Attila:

Ilie Bolojan:

  • Administrația locală este una dintre cele mai importante. Urmează educația, sănătatea, ordinea publică și apoi administrația centrală. Astăzi vă prezentăm principalele propuneri pe care de săptămâna viitoare le vom discuta, astfel încât până la finalul lunii să avem pachetul finalizat.
  • Țara nu se schimbă doar din București, ci din fiecare județ, din toate orașele și comunele țării noastre.
  • Sunt trei direcții importante. Una este să avem mai multă eficiență și mai multă responsabilitate în administrația publică locală. A doua e să întărim capacitatea administrativă pentru a gestiona probleme, a genera dezvoltare. A treia direcție ține de descentralizare și digitalizare, în așa fel încât prin adoptarea acestor politici să avem o administrație care are decizia aproape de cetățean.

Guvernul va stabili un număr maxim de angajați pentru primării

  • Eu o să mă refer la prima direcție. Una dintre măsurile importante va fi: plafonarea numărului de angajați care va fi stabilit pentru fiecare localitate la nivel național. Pentru primării, indicatorul principal va fi numărul de locuitor. Pentru Consiliile Județene pot fi indicatori rafinați, pot fi numărul de UAT-uri. În acest fel vom avea un număr maxim de angajați ai primăriilor și ai consiliior județene.
  • De ce e nevoie de această măsură? Avem azi primării cu număr mic de angajați care funcționează bine și avem aceleași primării având o populație asemănătoare cu număr mult mai mare de angajați, unde nu se vede niciun plus de servicii, de calitate, pe care cetățenii să-l perceapă.
  • Avem CJ-uri care au 100 de angajați și avem CJ-uri mai mici care au peste 200 de angajați. Nu s-a constatat că la cele cu număr redus nu își gestionează problemele.
  • Acolo unde personalul a fost supradimensionat va fi redus, acolo unde personalul este deja redus, acest lucru nu îi va afecta. Dimpotrivă, vor avea ocazia să își stabilească organigrama cum vor.

Ilie Bolojan vrea mai puțini poliștiști locali: „Cum? Rămâne să stabilim”

  • A doua măsură este limitarea numărului de polițiști locali, în sensul în care norma de azi, de la un polițist la 1.000 de locuitori să fie majorată. Cum? Rămâne să stabilim cu primăriile. Și aici avem situații în care suntem la extreme. Avem orașe care au 1 polițist la 2.000 de locuitori și avem alte orașe, de exemplu Buzău, care au mult peste limita legală.
  • Întreg sistemul de ordine publică trebuie să fie mai bine organizat, evitând cheltuieli inutile.
  • Altă măsură importantă: stabilirea unei grile de salarizare unică pentru localități care nu-și asigură din veniturile propriii nici măcar cheltuielile de personal. Astăzi, fiecare primărie poate să își organizeze grila de salarizare. În multe localități, grila de salarizare e dusă la maxim, aproape de salariul viceprimarului. Stabilirea unei grile de salarizare pentru aceste localități este o decizie corectă, având în vedere faptul că, în fapt, Guvernul României asigură finanțarea acestor localități cu sume importante. Dacă sumele vine de la guvern, e normal să existe o standardizare. Celelalte localități își vor putea stabili grila de salarizare și organigrama pentru a oferi servicii cât mai bune.

Bani de la Guvern pentru primării „în funcție de eficiență”

  • O altă măsură: alocarea fondurilor guvernamentale în funcție de eficiență. Mă gândesc de exemplu la gradul de colectare al impozitului, care e amânată. A fost grija de a nu angaja aleșii locali. Acest pachet va rezolva astfel încât să fii eficient și să poți să soliciți pe bună dreptate sume de compensare, dacă ți-ai făcut și tu datoria.
  • O altă măsură: un funcționar public să poată avea norma împărțită între 2-3 primării. Un contabil, un secretar, dacă nu au un volum mare, pot să acopere 2 primării.
  • Sunt situații în care nu mai avem biblioteci în mediul rural și nu văd nicio problemă ca un bibliotecar să poată lucra la două primării, ca să avem biblioteci deschise.
  • Un lucru important este reducerea cabinetelor aleșilor locali, inclusiv a demnitarilor de la nivel central. Pe lângă fiecare ales local există un număr de oameni în cabinet. Doi la un primar de comună, la un președinte de CJ patru și așa mai departe. Putem reduce acest număr, pentru că la nivel de țară numărul acestora depășește 10.000. La fel cum ne propunem și la nivel central să reducem, cred că putem reduce și la nivel local, să avem administrații mai eficiente.

Investițiile prin Programul Național „Anghel Saligny” vor fi „prioritizate”

  • Am încredere că aleșii locali înțeleg că putem funcționa mai bine, cu servicii mai bune, cu mai puțini bani, fiind în serviciul oamenilor.
  • Am decis să prioritizăm investițiile din Anghel Saligny pentru a fi finanțate proiectele care au un stadiu avansat, iar proiectele care nu sunt în stadiu avansat să nu le asigurăm, cel puțin în lunile următoare, finanțarea. Până la finalul anului urmează să prioritizăm, în așa fel încât să le avem prioritizate pentru a le putea continua.

Autoritățile locale vor decide dacă vor jocuri de noroc sau nu

Ministrul Dezvoltării, Cseke Atilla:

  • Vom propune o simplificare a procedurilor de descentralizare pentru a putea da atribuții de la central către local împreună cu resursele financiare aferente.
  • Pentru jocurile de noroc: primăria să poată decidă dacă autorizează sau nu această activitate pe raza localității.
  • Autoritatea locală poate decide amplasarea acestor activități pe o anumită zonă. Pot impune și o taxă specială.
  • Operatorii de jocuri de noroc din prezent care activează deja, au termen 6 luni să ceară acest aviz. Dacă nu-l primesc, trebuie să închidă activitatea.
  • Este corect ca nu numai unii să plătească taxele și amenzile. Toate aceste măsuri de bazează pe aceste principii, al justeței și echității. Se vor institui măsuri prin care alte venituri ale unei persoane domiciliate pe raza unui UAT să poată fi reținute la sursă și aceste venituri să poată fi lunar, până la plata completă, virate direct în contul primăriei. Când există un venit din partea statului român, din acel venit să putem să reținem ceea ce duce la stingerea debitului.

Șoferii care nu-și plătesc amenzile vor rămâne fără permis

  • Alte măsuri: vom propune ca suspendarea permisului de conducere să aibă loc dacă nu sunt plătite amenzile în 90 de zile. Restituirea va avea loc sub condiția dovedirii achitării tuturor debitelor pe care le are cetățeanul posesor de acest permis. Dacă există datorii, permisul nu se primește înapoi.
  • Autorizațiile de construcție se vor oferi doar celor care și-au achitat taxele.
  • Vom propune ca primăriile să poată externaliza încasarea debitelor scadente către autoritatea locală. Cheltuielile cu executarea vor fi în sarcina debitorului.

Întrebări de la jurnaliștii acreditați la Guvern:

  • Se discută despre reorganizare la guvern. Sunt șefi în subordinea dvs. care încasează mii de euro, chiar dacă entitățile lor merg pe pierdere. 7.000 de euro încasează un director. Întrebarea este: ați avut o discuție pentru o reorganizare?

Ilie Bolojan: La Secretariatul General se va face o reorganizare până la finalul lunii. Personal nu am apucat să mă ocup de acest institut. Dar dacă este cum spuneți dvs., consider că trebuie făcură ordine.

  • Aveți o cifră estimativă, câți bani au venit de la bugetul de stat anul trecut pentru UAT-urile care nu aveau bani de salarii?

Bolojan: Vă vom oferi și aceste date când vom prezenta tot pachetul.

  • Ați spus de 10.000 de consilieri de demnitari la nivel local. Cu cât vreți să reduceți acest număr?

Bolojan: Nu cred că toate aceste posturi sunt ocupate. Dar cred că un procent important ar putea fi redus. Mă gândesc cât s-a propus reducerea de la Cancelarie.

  • Ați spus că veți propune ridicarea permisului dacă nu este plătită o amendă. Cum se poate face asta?

Cseke Attila: Vorbim despre neachitarea unei amenzi pentru o sancțiune de circulație rutieră. Vom propune ca atunci când în 90 de zile nu se achită această amendă contravențională, cred că este un termen rezonabil, să avem o altă sancțiune, una care crește.

Cum va lua Guvernul noile măsuri? Încă de discută procedura legală

  • La Buftea, bani din PNRR au fost cheltuiți pentru piste de biciclete în câmp. La Drobeta Turnu Severin se organiza festivalul berii. La Giurgiu, un proiect european pentru construirea unui ponton a eșuat complet. La Voluntari, clubul de fotbal, susținut din banii Consiliului Local, a cheltuit câți bani au donat românii pentru Spitalul „Dăruiește Viață”. Cum îi asigurați pe români că aceste exemple nu vor mai continua?

Ilie Bolojan: Aceste măsuri vin, pe de-o parte să facă administrația mai eficiență și responsabilă și condiționează alocările de bani de performanță. În ceea ce mă privește, consider că atunci când e vorba de bani publici, fiecare autoritate trebuie să aibă grijă cum își cheltuie banii.

  • Cum veți adopta acest pachet?

Ilie Bolojan: În săptămâna următoare și cealaltă, până la finalul lunii iulie, după ce aceste proiecte vor fi prezentate, se va lua o decizie în coaliție cu privire la modul în care aceste pachete vor fi adoptate din punct de vedere legal. Veți afla până la finalul lunii iulie.

  • Comisia Europeană a transmis României un document în care avertizează că fără aceste măsuri euro creștea. Garantați cu mandatul pe masă că euro nu va crește?

Bolojan: Dacă adoptăm toate pachetele și rămânem serioși în implementare există o posibilitate ca România să treacă mai ușor de această perioadă dificilă. Să mă apuc să fac predicții, nu-mi permit.

  • De ce nu? Dacă s-ar ajunge în această situație ar fi dificil. Aveți această analiză în guvern?

Bolojan: Nu fac aceste aprecieri, pentru că sunt un om responsabil.

Ce spune Ilie Bolojan despre „amenințările” din PSD

  • În ce măsură vor fi evitate situațiile în care autoritățile să încheie contracte cu firme care să le facă treaba, așa cum s-a întâmplat la Ministerul Energiei?

Bolojan: Atunci când o autoritate nu are personal suficient, formula rațională e de externalizare. Important e să nu ții și personal competent, să și externalizezi.

  • Dar vi se pare normal ce s-a întâmplat la Ministerul Energiei?

Bolojan: Când eram în administrația locală, 90% din proiecte erau făcute de aparatul propriu. Când nu aveam personal necesar, pregătit, am decis să externalizez.

  • PSD spune că dacă nu țineți cont de propunerile lor nu va ezita să facă o consultare a partidului pentru ieșirea de la guvernare. Cum comentați?

Bolojan: Am mai spus, vom ține cont de propunerile tuturor partidelor din coaliție, inclusiv de la PSD.

Ilie Bolojan, reacție la declarațiile lui Nicușor Dan în privința TVA

  • Președintele Nicușor Dan critica voalat, la începutul săptămânii, decizia Guvernului de a mări TVA. V-ați luat angajamentul în fața lui Nicușor Dan să nu creșteți TVA?

Bolojan: Pentru buna funcționare a României o relație bună între Guvern și Administrația Prezidențială este importantă. Aceasta este calea pe care o voi urma.

  • Dar ați avut un angajament?

Bolojan: V-am răspuns.

  • Ați fi de acord cu introducerea armatei obligatorii?

Bolojan: Am răspuns la această întrebare acum câteva luni de zile. Nu mi-am schimbat părerea. Consider că România trebuie să aibă o armată profesionistă.

  • Cum se va reține concret la sursă o anumită sumă în cazul cetățenilor cu datorii la stat?

Cseke Attila: De exemplu, vom propune ca UAT-urile să trimită către AJPIS lista celor care au datorii. Iar AJPIS să vadă dacă are plăți către acele persoane. La fel, indemnizația insoțitorului persoanei cu handicap. Fiind vorba chiar de primăria de domiciliu este și mai ușor să identifici că această persoană care are debit are datorii scadente la bugetul local. Din această indemnizație, să se rețină un cuantum o proporție, lunar, până se stinge această datorie.

Măsurile care vor fi anunțate vineri fac parte din al doilea pachet pentru care Guvernul își va asuma răspunderea în Parlament. Toate măsurile din acest pachet urmează să fie anunțate până la finalul lunii iulie, atunci când Executivul va merge în Parlament pentru asumarea răspunderii, într-o sesiune extraordinară a Legislativului, după cum a declarat Bolojan.

Guvernul condus de Ilie Bolojan și-a asumat deja răspunderea pentru primul pachet de măsuri fiscale, care urmează să intre în vigoare de la 1 august. Printre cele mai importante măsuri se numără creșterea TVA de la 19% la 21%, creșterea accizelor pentru alcool și băuturi alcoolice și introducerea CASS de 10% la pensiile care depășesc pragul de 3.000 de lei.

Tot vineri, într-o conferință de presă care a avut loc de la ora 15:00, șeful Cancelariei premierului, Mihai Jurca, a anunțat restructurările din instituția pe care o conduce. Jurca a explicat că vor fi desființate 40% din posturi, între care și cele de demnitari, precum secretari de stat și consilieri de stat, ceea ce va însemna o economie lunară de 850.000 de lei. De asemenea, demnitarii rămân fără mașinile cu șoferi, închiriate de la RA-APPS și vor fi renegociate și contractele pentru protocol.


Citește și:

populare
astăzi

1 Un articol care dă fiori...

2 VIDEO Cea mai stranie întâmplare generată de furtuna din București

3 Ea este femeia care a declanșat un uriaș scandal sexual în Thailanda. A devenit multilionară în dolari din relații amoroase cu călugări budiști

4 Citiți asta / Toți mahării așa fac banii „grei”, nu firfireii care apar prin așa-zisele declarații de avere...

5 Scandal sexual la Kremlin