VIDEO Boloş: Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este documentul de căpătâi al României pentru perioada următoare

VIDEO Boloş: Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este documentul de căpătâi al României pentru perioada următoare

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă a fost elaborat sub formă de draft la nivelul Ministerului Fondurilor Europene, iar documentul reprezintă sumarul activităţilor avute în vedere pentru dezvoltarea ţării în perioada următoare, a declarat, luni, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, într-o conferinţă de presă.



"Avem într-o fază de draft, la nivelul Ministerului Fondurilor Europene, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă - este documentul de căpătâi al României pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea în perioada următoare, este sumarul activităţilor pe care le-am avut în vedere pentru exerciţiul financiar viitor", a spus Boloş.

El a precizat că măsurile în vreme de pandemie, fie că discutăm despre mediul de afaceri, problema şomajului sau pentru sistemul sanitar, sunt o prioritate.

"Pentru perioada următoare, pe politica de coeziune, România este pentru prima dată în situaţia în care am trimis acordul de parteneriat împreună cu programele operaţionale la Comisia Europeană, se derulează în momentul de faţă negocierea informală, pentru că deocamdată nu este definitivat regulamentul comun pentru ca aceste demersuri să intre în perioada oficială. Aşadar, pentru politica de coeziune, suntem în această situaţie în care avem trimise acordul de parteneriat şi programele operaţionale care vor sta la baza accesării celor 28,2 miliarde de euro", a spus ministrul.

Din fondurile europene pentru următoarea perioadă, 30,4 miliarde euro sunt destinaţi instrumentului de finanţare "Mecanismul de redresare şi rezilienţă" structuraţi sub formă de granturi 13,7 miliarde euro şi sub formă de împrumuturi 16,7 miliarde euro.

Din total, 65% vor merge către tranziţie verde şi schimbări climatice, 20% - către servicii publice, dezvoltare urbană şi valorificarea patrimoniului, iar 15% către competitivitate economică şi rezilienţă.

Pentru politica de coeziune a fost agreat un buget de 28,2 miliarde de euro pentru perioada 2021 - 2027. AGERPRES/(Autor: Florentina Cernat, editor: Mariana Nica, editor online: Andreea Lăzăroiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro