VIDEO Bombardierele strategice americane B-1B care s-au antrenat și cu avioanele românești au exersat în Marea Neagră „decapitarea” flotei Rusiei

VIDEO Bombardierele strategice americane B-1B care s-au antrenat și cu avioanele românești au exersat în Marea Neagră „decapitarea” flotei Rusiei

Bombardierele strategice americane B-1B Lancer care au zburat în regiunea Mării Negre săptămâna trecută, antrenându-se cu mai mulți parteneri NATO, inclusiv cu avioanele românești de vânătoare F-16 și Mig-21, au exersat angajarea amenințărilor maritime cu racheta anti-nava AGM-158C, sau LRASM (Long Range Anti-Ship Missile). Exercițiul este văzut ca un mesaj clar pentru Rusia care domină peisajul naval, dar și aerian din zona Mării Negre.  The Drive  notează că exercițiul e unul de „decapitare” a „Flotei Mării Negre” pe care Rusia o operează în zonă.

Cele două bombardiere strategice americane B-1B au zburat în zonă pe 29 mai 2020 și au lucrat cu o varietate de aeronave de la aliații NATO și alți parteneri europeni, precum România, Bulgaria, Turcia, Polonia, dar și Ucraina. Mai exact, bombardierele  s-au antrenat cu avioane F-16 și MiG21 ale Forțelor Aeriene Române , similar și cu avioanele de vânătoare ale celorlalte state, dar și cu un avion de realimentare al Turciei.
Foto: Bombardierele strategice B-1B, escortate de avioane F-16 ale Forțelor Aeriene Române.


---
După desfășurarea exercițiului, Forțele Aeriene Americane din Europa (USAFE)  au dezvăluit componenta anti-navă a misiunii,  deși nu este clar dacă cele două aeronave transportau efectiv LRASM-uri.

„LRASM joacă un rol esențial în asigurarea accesului naval al SUA pentru a opera atât în ​​medii oceanice deschise, cât și în medii litorale, datorită capacității sale sporite de a deosebi ținte de la distanță lungă”, a declarat lt. Timothy Albrecht, 603rd Air Operations Center, Bomber Task Force. „Odată cu creșterea amenințărilor maritime și îmbunătățirea armelor anti-acces/arial denial, această rachetă stealth de croazieră anti-navă are un risc redus prin penetrarea și înfrângerea sistemelor sofisticate inamice de apărare anti-aeriană.”, a mai spus ofițerul american.

„Creșterea concurenților apropiați ca nivel de tehnologie și tensiunile crescute între NATO și adversarii noștri au readus capacitatea anti-navă în prim-planul misiunilor desfășurate de bombardiere”, a spus Albrecht.

VIDEO - Interceptarea celor două bombardiere strategice americane de către avioane Suhoi Su-27 și Su-30 deasupra Mării Negre:

Avioanele B-1B au certificat încă din 2018 capacitatea de a transporta rachete AGM-158Cs în interiorul aeronavei . LRASM este derivat din familia comună de rachete de croazieră lansate în aer AGM-158 (racheta aeriană la suprafață) (JASSM) pe care B-1B le poate opera.

„Anunțul Forțelor Aeriene cu privire la dimensiunea anti-nave a zborului celor două bombardiere strategice este un mesaj clar pentru Rusia și flota sa din Marea Neagră”, susține publicația  TheDrive.com

„Marea Neagră s-ar transforma probabil într-o galerie de tragere cu rachete anti-navă în cazul unui conflict major, însă Marina Rusiei are anumite avantaje înă din start”, mai notează publicația, amintind atât de capacitățile anti-navă și anti-aer pe care Rusia le-a instalat în Crimeea, precum și numprul mare de nave și submarine din zonă, Convenția de la Montreux, care limitează drastic numărul și mărimea navelor de război în Marea Neagră, atâta timp cât nu sunt ale statelor riverane.

„Considerând toate acestea, sisteme de apărare cu rachete anti-navă pe coasta țărilor aliate și partenere din regiunea Mării Negre, precum și armele anti-navă lansate pe cale aeriană ar putea fi deosebit de importante în orice luptă navală. Un singur B-1B poate transporta 24 JASSM-uri și probabil este capabil să poarte o un număr similar de LRASM-uri. Flotă Mării Negre a Rusiei are puțin peste 50 de nave de suprafață și șase submarine. Astfel, un grup relativ mic de B-1B ar putea încerca, în mod realist, să le angajeze pe toate cu mai multe rachete într-o perioadă relativ scurtă de timp”, susține publicația.



Potrivit acesteia, posibilitatea ca bombardierele strategice echipate cu acest tip de rachete anti-navă să angajeze ținte maritime dinafara bulei de apărare integrată pe care Rusia o desfășoară în zona Mării Negre ar putea fi foarte valoroasă.

„LRASM în sine este proiectată pentru a naviga în mod autonom în jurul amenințărilor, inclusiv în momentele în care sistemul său de ghidare asistat de GPS și legăturile de ar putea fi blocate. De asemenea, racheta folosește un căutător în infraroșu în stadiul terminal al zborului, care nu este, de asemenea, susceptibil la bruiajul electronic”, explică publicația.

VIDEO - Lansarea unei rachete LRSAM dintr-un B-1B:
 



Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 VIDEO Priviți aceste imagini apocaliptice cu pădurea care oferea protecție militarilor ucraineni în fața dronelor rusești...

5 Expert despre porcăria comisă de E.ON: Este o înșelătorie, oamenii nu au ce să facă pentru că nu mai există concurență